Ingat lima perkara..

1 Comment

dsc01060

Hari ini suhu badan tiba-tiba jadi panas sangat,hidung tersumbat plak hilang deria bau..cuba berjalan mujur sendi-sendi tak rasa sengal atau sakit..bimbang gak dalam merawat ramai pesakit Chikungunya setiap hari mata liar memerhati kalau-kalau ada puan Aedes yang datang bertandang sekali dalam bilik mama…

Tepon staff untuk tutup klinik pagi ni..mudah-mudahan petang nanti kebah demam bleh beroperasi semula…malangnya suhu cuma turun sekejab aje bila habih kesan parasetemol panas badan semula menyebabkan terpaksa terus tutup aje klinik hari ini.

Semalam je baru pujuk patient yang mengeluh demam kuat, dah beberapa tahun takpernah sakit katanya ..takper makcik sakit sikit ujian Allah…jadi hari  ini pujuk diri sendiri.dah lama kamu sihat kan?..Cuma mohon agar segera disembuhkanNya.. dah janji ada ceramah ujung minggu ni di UPSI.Abah plak nak ajak tengok pameran usahawan di KL, Angah  ajak join dinner bersama Along malam itu…banyakkkkkkkk nor  urusan dunia kamu..perancangan Tuhan tak siapa yang tahu kan?

Teringat kejadian remaja pempuan yang hampir maut di klinik mama malam sebelum ini..baru je mama nak tengok patient pertama malam tu tiba-tiba bergegas masuk staf bagitau ada kes kecemasan di bilik sebelah…bukan kenc*** masam tau..ini betul kecemasan…pengidap asma tapi tahap tenat..nampak tegang urat leher menarik nafas yang takmau masuk akibat dadanya enggan kembang menyedut nafas..kuku dah biru..dah takleh cakap…cam status  asthmatikus gitu

[Status asthmaticus is an acute exacerbation of asthma that remains unresponsive to initial treatment with bronchodilators. Status asthmaticus can vary from a mild form to a severe form with bronchospasm, airway inflammation, and mucus plugging that can cause difficulty breathing; carbon dioxide retention; hypoxemia; and respiratory failure. The typical clinical presentation involves persistent wheezing with retractions. However, not all children with severe asthma wheeze; some may present with cough, dyspnea, or emesis. Alternatively, not all patients who present with wheezing have asthma; some may have one of various other causes of obstructed airways.]

..bagi nebuliser dan oksigen  pun dia dah enggan ,mula meronta menepis..segala yang ada habis ditariknya..cam panik takleh nafas mungkin..ayahnya yang pada mulanya asyik marahkan anaknya yang takmau ke klinik sejak pagi tadi mula panik  bila melihat keadaan anaknya begitu mama biarkan saja ayahnya melihat sendiri …apa yang cuba mama usahakan supaya jangan dia salahkan mama nanti kalau apa-apa terjadi pada anaknya..mata dah bulat terpacak ke atas..rontanya semakin lemah..

rawatan untuk status asmatikus mama cuba lakukan sebaik mungkin .nebuliser dan oksigen silih berganti..intravenous corticosteroid dah diberi tapi kenapa kurang reaksi?Mungkin hypoxia semakin teruk dengan karbon dioksid retention menjadikannya semakin tidak sedar diri tapi mama takder pulse oximetry untuk mengesahkannya cuma clinical diagnosis aje..dadanya penuh dengan bunyi bunyi yang menakutkan..belum silent chest lagi ngeri …pihak hospital dah dihubungi untuk ambik kes ini..harap dia selamat dan pulih setibanya disana walaupun masa dibawa pergi dia dah taksedar diri..

Ayahnya mama yakinkan segalanya akan pulih walaupun ayahnya nampak macam dah kurang bermaya untuk berdiri tegak.Rasa terkilan marahkan anaknya sejak tadi bertukar menjadi risau dan gabra..

‘kawan makcik baru 3 hari lepas meninggal ..lelah macam tu lah” cerita makcik yang tertunggu dalam bilik rawatan sejak tadi ..mujur ayah remaja tadi takdengar.

Selesai tengok semua patient malam tu mama hubungi pihak hospital bertanya kabar patient mama tadi…mujur casualty tak bizi malam ni.

“Takpa doktor… dia dah sedar….sedang tunggu nak buat Chest-Xray ni” bagitau Pembantu Perubatan yang ambiknya tadi.

Ohhhh syukur alhamdulillah..

dsc09829

Advertisements

akhirnya….

2 Comments

Man dah selamat dibedah..lihat laporannya…

Tergamam tengok kaki suami sudah kecil

 Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
berita@kosmo.com.my

 manuntut

ABU SEMAN ditemani Maimunah setelah kakinya dibedah di HSB, Alor Star semalam sementara gambar di sebelah kiri keadaan kakinya sebelum dibedah.
 ALOR STAR – “Saya tergamam tengok kaki suami sudah kecil dan tidak besar macam dulu.”

Itulah reaksi pertama Maimunah Abu Bakar, isteri kepada pesakit untut, Abu Seman Saad, 37, apabila melihat suaminya itu diusung keluar dari bilik pembedahan pada pukul 10.30 malam kelmarin.

Menurut Maimunah, 35, kaki kanan suaminya yang membesar seberat 35 kilogram itu sudah kelihatan kecil seakan kaki normal.

“Sampai sekarang akak masih terkejut dan tidak percaya doktor boleh bedah kaki suami saya sehingga jadi macam itu..saya gembira dan ia hadiah Aidilfitri yang tidak ternilai,” ujarnya ketika ditemui di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) kelmarin sejurus selepas pembedahan itu.

Menurutnya, doktor menjelaskan kepadanya pembedahan itu berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi dan sejumlah daging pada kaki Abu Seman telah dibuang.

Kata Maimunah, beliau sama sekali tidak menyangka pembedahan tersebut boleh membuang lebihan daging yang membuatkan kaki kanan suaminya itu besar dan sekarang semuanya kelihatan normal.

Abu Seman pula ketika ditemui Kosmo! sejurus selepas pembedahan sempat melambaikan tangan walaupun masih dalam keadaan separuh sedar.

Jelas Maimunah lagi, suaminya mungkin akan berada di hospital untuk tempoh sebulan dan menjalani proses pemulihan selama tiga bulan.

Kosmo! sejak 28 Januari lalu melaporkan mengenai kepayahan Abu Seman yang juga penjual laksa terpaksa mengusung kaki kanannya seberat 35 kilogram akibat sakit untut.

petikan dari akhbar KOSMO!..dan pesan Man pada pesakit yang senasib dengannya…

Abu Seman nasihat Shaliza segera bedah

 Oleh ZAMZURINA AHMAD

 ALOR STAR 12 Okt. – Pesakit untut, Abu Seman Saad, 37, dari Kampung Telaga Bata, Jalan Langgar di sini, yang berjaya menjalani pembedahan minggu lalu menasihatkan Shaliza Shahzulkarib, 33, dari Taman Cheras Idaman, Kuala Lumpur supaya segera menjalani pembedahan.

Shaliza yang juga mengidap penyakit yang sama sejak 14 tahun lalu, di kedua-dua belah kakinya terpaksa membataskan pergerakannya kerana bengkak di kakinya mencecah 100 kilogram.

Menurut Abu Seman, dia yang menderita penyakit itu sejak di tingkatan satu telah mencuba pelbagai rawatan tetapi tidak berjaya sehingga mendapat perhatian daripada Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini setelah Utusan Malaysia menyiarkan kisahnya.

‘‘Sejak 24 tahun lalu, sudah beratus-ratus bomoh saya temui tetapi semuanya tidak menampakkan hasil yang positif.

‘‘Tapi, baru-baru ini apabila kisah saya dipaparkan di akhbar ini, pihak HSB mula memberi perhatian sehingga berjaya melakukan pembedahan,” katanya di sini hari ini.

Tambahnya, dia bukannya hendak membelakangkan perubatan tradisional tetapi untuk penyakit seperti ini, memerlukan kepakaran melalui perubatan moden.

‘‘Kita boleh menggunakan perubatan tradisional seperti mengubati penyakit yang disebabkan makhluk halus kerana perubatan moden tidak mampu mengatasinya.

‘‘Oleh itu, saya nasihatkan Shaliza supaya segera menjalani pembedahan melalui kepakaran dan teknologi yang ada pada masa kini,” ujarnya sambil menunjukkan kaki kanannya yang telah dibedah.

Katanya, bekas pramugari itu perlu kuatkan semangat dan cekal menghadapi pembedahan untuk mengubati penyakit tersebut kerana setiap pembedahan pastinya mempunyai risiko.

doakan ya..

2 Comments

Malam ni saya nak buat doa selamat, mai la nooo.Doktor dah nak belah (orang Kedah kata belah tu maksudnya bedah) kaki saya ni.Tulung doa biar saya selamat “

Pinta Man berkaki besar datang ke umah mak semasa mama balik kampung baru-baru ini.Kesempatan berjumpa dengan Man memberi peluang untuk mama tunjukkan pada anak-anak dan anak saudara penderitaan Man selama ini.Man, 37tahun,adalah orang kampung mama… mengalami masaalah kakinya yang semakin membesar sejak 20+ thn lalu.Dengan kaki seberat ~35kg itu dia menyara keluarga dengan berjual laksa…Tapi Man seorang yang gigih dan tak pernah berputus asa, selepas 20 tahun barulah dia diberi perhatian (bila citer dah masuk suratkabar dan TV) baru pihak hospital bersedia untuk berbuat sesuatu.

Jom tengok gambar Man..(atas restu Man).Cuba teka apa masaalah Man?

dsc088851

dsc08879

dsc08880

luarbiasa yang biasa..

2 Comments

kuhh!kuh! batuk ni dah dekat 3 bulan,macam macam ubat dah dah dapat..dan macam macam ubat batuk dah di coba di kedai tapi tak baik baik juga.dari cap “ibu dan anak” hingga cap “kelapa laut afrika” semua dah di minum tapi batuk ni tak mau hilang jugak

keluh makcik yang macam tak cukup tidur ni atau terlebih tidur je rupanya..

okeh nak ambik  histori betul betul ni..macam macam kemungkinan kan?kalau batuk lebih dari 2minggu pun dah bimbang inikan pulak 3 bulan!batuk tanpa kahak..tanpa darah..jom tanya lagi sebelum makcik ni boring jawab..dalam ati tu dok fikir kalau tak batuk kering @TB mesti kanser paru -paru makcik ni..baru glamer diagnosis kan?tapi makcik ni badannya gempal tak kurus kering macam pesakit tu..

Demam?takder

berpeluh malam? kalau panas tu peluh ler..Kalau idak idak ler.Loghat peghaknya masihnya pekat.

Dah peksa paru-parunya ..oke jer.

Ada makan apa-apa ubat sekarang ni? Ada ..ubat darah tinggi ja..ambik kat spital pakar tiap tiap bulan.

Haaa..dah ada  hint tu.. ada doktor tukar ubat sejak 3 bulan yang lalu?Ada..tapi takbawa pulak ubatnya.Doktor spital kata ni ubat darah tinggi yang ni mahal reganya.

mama cuba memberi gambaran.”Ada tak makan ubat darah tinggi warna putih kecik-kecik macam biji beras tu?bersampul cantik dalam kertas aluminium berbelang merah.?..”

Berkerut dahi makcik cuba dok bayangkannya..

Haaa..sambil ngangguk.”Tapi makcik makan ada dua jenis ,satu tu dalam botol kecik,warna samar samar(CTZ ler tu)..satu lagi yang  baru tukar macam yang doktor kata tu ler.”.Dah hampir tepat tekaan mama tu..kringgg! tolong bawakan ubat C***** bawa sini sat pinta mama pada pembantu.

Cam gini ke? tunjuk mama.

“Haaa..betul ler” jwab makcik.

iNI LER PENYEBAB BATUK MAKCIK..ACE inhibitor yang memberikan batuk yang luarbiasa yang rawatan nya biasa jer.Stop da ubat tukar pada yang lain.Full stop.

Chiku-ngunya or chiku-punya?

Leave a comment

ruam di lengan

ruam di lengan

“Kalau sah kata doktor penyakit Chiku tu saya kena balik pergi pasar cari buah ciku” kata patient selamba dan bersungguh.Wabak chikungunya masih banyak,setiap hari lebih dari 10 kes yang datang,kadang-kadang serumah, ada yang sekampung.Pendidikan kesihatan tentang penyakit ini tak sampai pada dia lagi mungkin?

Mama senyum dan tanya “kenapa pula nak beli buah ciku?”

“Deme kata kena makan buah ciku banyak-banyak untuk lawan penyakit ni sebab ini penyakit chiku- punya”Hahahah..ooooo itu antidotnya…mama tak dapat nak kawal geli hati tapi hanya ketawa di mata.Mana nak cari buah ciku yang dah payah nak dapat sekarang ni?Pokok ciku mama kat belakang umah tu pun asyik berbuah kematu saja.

Kesian mereka salah maklumat ni…Chikungunya tak sama dengan ciku-punya, juga tak serupa dengan cikgu-punya seperti yang diseloro oleh pakcik pakcik yang agak nakal mindanya.

Yang kena sejak 3 bulan yang lalu selepas raya datang kembali sakit sendinya…Mungkin sebab makan pulut @lemang atau kuah kacang nasi impit ke yang jadi gitu?.Patient buat hypothesisi sendiri.

“Biar ler makcik dapat sakit lain tapi jangan lagi dapat sakit ni.Sakit di segenap (ertinya disetiap) sendi .Payah nak bergerak.Nak alihkan badan bila tidur malam pun payah” kata sorang makcik yang takdapat nak buat ketupat raya tahun ni,terkilan bila cucu balik nak makan ketupat raya opah tak kesampaian.Sakit dipergelangan tangannya nak pulas daun palas pun payah.Begitulah deritanya mereka.

“Haaa!ubat apa yang doktor bagi kat emak saya hinggakan dia dapat allergik merah seluruh badan macam ni?” dakwa pemuda India berseluar Khaki suatu petang.Emaknya datang 4 hari yang lepas dengan demam dan sakit sendi tiba-tiba.Chikungunya ni…dah mama bagitau kat patient hari tu melalui jurubahasanya..ehehe mama tak pandai bahasa Tamil..kalau setakat valli=sakit,muchu=penat ,tu tau ler sikit sikit.Dah bagitau pun ..mungkin akan keluar ruam merah kat badan dalam tempoh 4-5hari selepas demam…betul kan?.Ni ruam demam Chiku bukannya allergik..kalau allergik ubat takyah tunggu 4hari nak!Anaknya yang nampak agak educated mohon maaf dengan tuduhannya selepas mama jelaskan padanya.Bapanya hanya diam mengangguk kerana dia pun mangsa tikaman Aedes durjana itu juga dah melaluinya, demam,sakit sendi dan ruam.

Lagi haru bila pemuda Melayu,29 tahun ni pesakit psoriasis yang penuh kuping merah seluruh badan,berjalan terkepit kepit menahan lututnya yang sakit dan muka panas menyala di papah emak dan bapanya yang baru lega demam Chikungunya 2minggu lalu mengadu;

“Demam,sakit sendi baru pagi tadi”sambil menunjukkan setiap sendinya yang lenguh dan panas bengkak serta sakit tu.Psoriatic arthritis tak sesakit gini.

..macamana ler kalau ruam itu pulak timbul dibadannya yang sudah berkuping merah itu selepas ini?Tentu derita dia ni.Mudah-mudahan virus Chikungunya tak mengganas dan bertimbangrasa dengan pesakit psoriasis ini.Amin.

Dan tersentak juga bila ada patient bagitau”Orang bagitau ( siapa?ex-Chiku patient ke?) kalau demam gini kena datang klinik ini” ….Hish! kamu?sambil point pada diri sendiri…jangan tumbuh tanduk atas kepala.Ingat pada Tuhan yang menyembuhkan.

Denial?

Leave a comment

jangan jemu ngomel mama kali ini ye..

Hari ini mama masih menerima pesakit yang datang berpimpin dan berdengkot dengkot jalan bila diserang  demam dan sakit sendi tiba tiba…dah boleh teka sakit apa kan?Belumpun sempat mama tulis diagnosisnya… patient dah boleh bagitau sendiri dia demam apa sebab anak dia dah kena, jirannya pun sakit serupa, isterinya baru kebah…bukan sorang bukan dua tapi ramai di kampung mereka yang demam macam tu..

bengkak sendi

bengkak sendi

demam tiba tiba

demam tiba tiba

ruam seluruh badan

ruam seluruh badanruam ditapak tangan

ruam di lengan

ruam di lengan

tiba tiba semua sendi sakit dan bengkak

tiba tiba semua sendi sakit dan bengkak

dah baik demam bibir melepuh gini

dah baik demam bibir melepuh gini

berbeza dengan blister ini

berbeza dengan blister ini

Mama yang bising kata ini Chikungunya.Yang demam teruk mama refer ke hospital sebagai Chikungunya,… patient balik dengan diagnosis  kata viral fever..tak berani nak letak diagnosis tepat walaupun orang kampung pun boleh teka sakit apa.Lagi terkejut beruk dan rasa frust sesak dalam dada bila di bagitau daerah ni dah clear.No more Chikungunya?.Pahal bila patient dari Kampung M, Kg G,Kg P,Kg SK Baru , TT,Taman S,Kg P,Taman P,B Satu,Taman P,Kg S J,Kg C S…dan senarainya makin panjang setiap hari masih datang mendapat rawatan?.Viral fever terlalu general..diagnosis selamat padahal clinical features ada depan mata…Mama yang notify hari hari tu semua kes masuk longkang ke?.Hah?Dah tutup bilik gerakan?..no more kes ?.Wah!dengan senang hati depa bagitau wabak dah terkawal…tentu Tuan besar pun dah bagi tahniah kerana mereka dah berjaya mengawal wabak….walaupun mama yang kecewa tengok satu lepas satu patient masuk ke bilik mama berdengkot dengkot dipimpin dengan muka merah kepanasan.Dan mama akan faxkan nama dan kampung terlibat setiap hari tanpa jemu kepada yang berkenaan.Supaya tindakkan kawalan dapat dibuat.Itu yang mampu mama lakukan.Buktinya  tengoklah gambar gambar di atas.

DOKUMENTASIkan sesuatu penyakit atau wabak bukan menjadi budaya kita…sebab tu susah kalau nak cari kat laman web citer dari Malaysia pasal sesuatu penyakit di sini..juga citer pengalaman mereka yang mengawalnya.Jadi susah untuk para junior doktor untuk belajar darinya.Jadi bila depa ni dipostingkan di hospital daerah kesian kat mereka ni (mama dah merasa pengalaman ini).

Lagi kecewa bila mama tanya dengan tuan besar yang jaga lab negara yang sedang bawa staffnya berkursus di sebuah pulau baru baru ini..”U tak mau ambik kesempatan ini turun buat kajian terperinci tentang virus baru ni? Outbreak beginilah peluang kita untuk belajar sesuatu darinya dan you berada ditempat yang betul untuk mengkajinya .”…Tau apa jawabnya?

“Ala itu orang akedemik yang minat benda benda tu..biar mereka yang buat..lagipun I pun dah nak pencen.Orang kat atas tu bukannya nak dengar cakap kita pun.Depa hanya berminat nak jawab soklan yang akan diberi oleh menteri di Parlimen nanti”..Mama garu kepala…Laaa soklan diparlimen tu bukan ka politician kutip dari masaalah orang kampung di kawasannya juga?Uishh! rugi je  gomen bagi gaji banyak kat kamu tiap tiap bulan tu…  tak datang menafaat pun….

“Alaa yang you sibuk tu apasal?Bukan masuk dalam senarai kes yang perlu di notify pun.Cuma perlu masuk dalam kolum Other diseases boleh lerr?..mungkin itu kot kata mereka..paranoid thinking jugak mama di bulan posa.Jap jap..mama nak fax kan ada 9 kes baru ni….

Errr kat mana tadi? Notifikasi ..yaa pada yang tak tau notifikasi kes tu apa ke bendanya biar mama stori sket…perlu notifikasi penyakit bermaksud ada beberapa jenis penyakit berjangkit yang tersenarai dalam akta penyakit berjangkit yang wajip doktor(ada akta dan tindakkan undang undang boleh dikenakan kalau tak patuh) bagitau kepada kementerian seperti TB, HIV,Denggi dsbnya .untuk tindakkan kawalan segera oleh pejabat kesihatan daerah berdekatan yang bertanggungjawab ..Tapi kalau daerah tu gagal mengawal wabak dalam tempoh tertentu.Gagal bertindak mengikut plan A atau Plan B.. sesuatu perlu dilakukan..akan jadi masaalah pada masyarakat dan negara.Tapi Pak menteri selalunya kemut nak maklumkan pada public,tutup mulut rapat rapat takut takut pelancung tak mau datang ke sini lagi..takut takut takleh jadi menteri lagi .

You bagitau reporter ajelah..senang citer” desak kawan mama yang dah bosan dengan politik dlam kementeriannya..Nak bagi glemer dalam paper dulu ke baru nak riuh kat kementerian tu?..baru nak minta report ..baru semua sibuk?Cam hari tu keluar citer “penyakit demam misteri melanda Kg di Slim River” semua kecoh..hipokrit tau kerja macam tu.Orang kampung yang menderita.Nak puasa tak dapat, terawikh tak larat, nak tidur tak nyenyak kerna badan semua sakit sakit…Hanya kerana nyamuk belang ni punya angkara…Pak menteri hanya tidur lena setelah buat statement..”Usah kecoh! bukan boleh bawa maut pun!”Grrrrrrrr…Rasa macam nak suruh aje Puan Aedes yang bawa virus tu pegi injek dua tiga dos kat dia..Biaq dia rasa macamana.

masih ada?

Leave a comment

OOOOO…please kalau ada yang kata kes Chikungunya dah tak ada di daerah ini tolong baca artikel mama ni:Mama tau memang susah nak isolate virusnya sebab bukan semua patient setuju darahnya di ambil, bila dah ambil darah pulak sukar nak dapatkan tranport mediumnya tapi kalau dah simptom dan tanda klinikalnya sebijik camtu camna kita nak mengatakannya bukan…Mama rasa cam pitam bila depa kata dah nak tutup bilik gerakan… dah tak ada kes…camna gitu?Yang mama dok notify hari hari tu depa rejek ka?..Yang mama rujuk ke spital tu patient kata doktor ambik darah test untuk denggi pastu suruh patient balik sebab bukan denggi.(patutnya test untuk CHIKV).pastu patient kornar mai sini balik kat mama ambik rawatan..saudara mara mereka yang sakit dah takmau pi spital lagi.Pihak di sana ambik darah pastu bagi vitamin suruh balik..kata patient la..walaupun ubat untuk bunuh virus tu memang tak ada..ubat sakit sendi dan ubat untuk ruam kan ada?Walaupun mama boleh gumbira dapat ramai patient tapi mama lebih concern dengan merebaknya dan kesiankan mangsa yang terlibat..mengganggu pendapatan mereka..banyak bil medical feesnya bulan ni dengan tiba tiba..kesian tengok yang mengaduh sakit terbaring bergelimpangan di rumah bila orang lain seronok gembira plan nak pergi bercuti musim cuti sekolah ni..

Demam-like Chikungunya Fever

Kes 1

Makcik A, 62 tahun dari Kg Klah Baru,Sungkai terpaksa berkerusi roda tak boleh berjalan setelah diserang sakit sendi dan demam tiba-tiba sejak 3hari lalu.Walaupun demamnya dah tiada tetapi sakit sendi dan ruam merah penuh satu badan pada hari ini membimbangkannya.Makcik yang aktif berpesatuan di kampungnya terpaksa berbaring di rumah sejak diserang demam dan sakit sendi ini.Terpaksa dipapah turun dari kereta tak berdaya berjalan sendiri.

Pemeriksaan fizikalnya kelihatan lemah tak bermaya, lidah kering berwarna keputihan = dehidrasi.Suhu badan 37.5 C..Matanya kemerahan.

Seluruh badan penuh dengan ruam merah macular popular.Sendi sendi lutut dan pergelangan tangan bengkak dan sakit serta panas bila dipegang.

Melihat keadaannya makcik yang nampak tak bermaya mama nasihatkan dia dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut.Tanpa membantah dia bersetuju lemah.

Kes 2

Pakcik I,65 tahun dari Kg Menderang,Sungkai ,penoreh getah terpaksa dipapah isterinya masuk ke klinik.Berdengkut dengkut dia berjalan sejak seminggu yang lalu.Demam sudah kebah ,ruam sudah habis hilang tapi sakit sendi dan lemah badan masih melumpuhkan pergerakkannya.Walaupun pada usia begini badan dan otot dilengannya masih pejal menandakan kuatnya dia berkerja sebelum ini tapi virus Chikungunya dari genus Alphavirus, keluarga Togaviridae telah mengambil kederatnya.

“Dah seminggu tak menoreh” katanya.”Lepas ni anak pakcik pulak nak masuk” sebelum dipapah keluar oleh isterinya.

Kes 3

Remaja Z,20 tahun,anak pakcik I tadi yang tinggal serumah .. juga di serang demam dan sakit sendi sendi sejak 2 hari yang lalu.Matanya dan mukanya panas kemerahan dengan suhu 38.9 C belum ada ruam di badannya.Masih boleh berjalan sendiri walaupun agak terhencut hencut.Kerja sendiri menoreh bantu bapanya..Tapi dah dua dua demam ni siapa nak tolong menoreh?

Kes 4

Opah L. 72 tahun dah nyanyuk nampaknya dari Kg Menderang, Sungkai ditolak masuk di atas kerusi roda oleh cucu lelakinya (semalam dia ni datang membawa emaknya yang demam sendi juga) ..hari ni opahnya pulak sama juga demam, sakit sendi dan ?cirit birit.Bertaburan cirit airnya meleleh dalam klinik mama tapi opah yang dah nyanyuk ni selamba je cakap yang dia tak cirit pun.Lenjun kain yang dipakainya .Mama terpaksa berikan pamper dewasa untuknya pakai selepas dibersihkan.

Bagusnya cucunya ni yang menjaga opahnya.Dia tak berdengus marah walaupun opahnya dah lenjun bermandi najis.Dah biasa katanya.Dia yang hari hari mandikan dan bersihkan opahnya ini..suapkan makan walaupun opahnya akan sentiasa mengatakan belum makan kalau ditanya saudara yang datang melawat.Nyanyuk kan gitulah..tapi “bagus kamu menjaga opah begitu” puji mama pada anak muda ini.Walaupun pakaian macam seorang Mat rempit tapi hatinya baik.Mama bekalkan kertas buat alas lapik tempat duduk opahnya di kereta nanti kot kalau opahnya tercirit lagi.

Enggan dirujuk ke hospital kerana tak der sapa yang nak nguruskan di sana nanti..ingat?emaknya pun sedang sakit di rumah kan?

Kes 5

Makcik H, 53 tahun dari Kg Guntung, Sungkai (kg ni berjiran dengan Kg Menderang) dipapah suaminya.Dia juga diserang demam panas tiba tiba sejak semalam dan sakit sendi tangan dan kaki.

Another kes of Chikungunya-like fever.

Suaminya mendapat penyakit yang serupa sejak seminggu yang lalu.Walaupun deman dan ruamnya dah hilang tetapi lenguh dan sakit sendi masih terasa.

Kes 6

Puan S,38 tahun dari Kg Sg Klah, Sungkai masuk bersama suaminya ….dia bimbang dengan ruam merah yang penuh seluruh lengan dan kakinya sejak semalam,tangan nya lenguh dan sakit selepas demam 4 hari lepas.Demam masih ada walaupun takberapa kuat ,37.5C dedar (=demam sedikit) kata orang di sini.Suaminya yang juga mempunyai masaalah yang sama cuma ruamnya dah beransur kurang cuma di lengannya yang masih banyak.

Nak bukti?gambarnya pun ada..

Sekian untuk pagi ini.Minta maaf petang ni mama tak buka klinik.. nak ke KL jumpa along yang merap nak suruh tengokkan dia sebelum dia nak berangkat ke Kelantan..nak bawakkan bekal apa yang patut pastu nak pegi tengok MAHA 2008.Jom!

Older Entries