Sambungan Tafseer surah Al -Waqiah…

Celik Tafsir

Ayat-ayat sebelum ini adalah tentang kejadian Hari Kiamat yang maha dahsyat itu. Kemudian diterangkan tentang tiga golongan:

Muqarrabin: Mereka ini adalah golongan yang tidak dihisab. Terus masuk syurga tanpa dihisab. Memang dibaca kitab amalan mereka, tapi hanya dibaca sahaja. Seang sahaja pertimbangan kepada mereka.

Golongan Kanan: Golongan ini dibaca Kitab Amalan mereka. Tapi mereka akhirnya selamat dan dimasukkan ke dalam syurga. Ini juga golongan yang bertuah.

Golongan Kiri: Ada kalangan orang beriman yang masuk neraka dahulu kerana mereka berdosa. Dan mereka lalai dalam memohon ampun kepada Allah. Kita sebagai manusia dan jin, sentiasa melakukan dosa, setiap hari. Apa yang kita perlu lakukan adalah memohon ampun kepada Allah. Masalahnya, ada yang tidak mohon ampun. Cuba kita tanya orang yang tak solat dan tak puasa. Mereka tidak pun meminta ampun atas dosa-dosa mereka. Kalau mereka beriman, mereka akan dimasukkan ke dalam neraka, dan apabila mereka telah diazab atas dosa-dosa mereka, mereka…

View original post 3,932 more words

Advertisements