santai sekeluarga

2 Comments

semalam kami sekeluarga kecuali angah bersantai ke KL..Ikut sama Ein dan Kakanis.Dek Are pelatih misi dari Nilai join kemudian.
Mission: ziarah anak saudara baru ,baby Mohammad Ummair Razin yang baru berusia 4hari yang lahir secara C-Section.Tahniah to my bro and my sister-in-law.pasni tentu tentu lebam pipi baby tu kena cubit ngan kazen-kazennya yang dah lama tak tengok baby kecik dalam keluarga kami…

Pastu kami checkin di Parkroyal sebelum bersenam kaki menambahkan sesak pengunjung di shopping komplek Times Square.Aduh dah lama tak jalan-jalan buang masa gini..masa santai bersama keluarga.

Booking 2 bilik Deluxe Double double tapi kami diberikan bilik yang diupgradekan ehhehehe lagi besar di Orchid Club dengan harga deluxe..fuhh nasibb baik kan?
ni bilik nya.

Masaalahnya bilik airnya semua berdinding cermin..haruuu..

di luar bilik

Dapat free akses kepada internet ..so pencinta FB cam Azim dan Along serta mamanya pun layannn..

berebut line ke?

Advertisements

Bangau o bangau

Leave a comment

pernah dengar lagu bangau o bangau?
Masa kecik dulu selalu nyanyi lagu ni;

Bangau o bangau kenapa kau kurus sgt?
Bagaimana aku tak kurus.ikan xmo timbul

ikan o ikan kenapa ko xmo timbul?
Bagaimana aku nak timbul rumput panjang sangat….

rumput o rumput kanapa engakau panjang sgt?
bagaimana aku xpanjang, kerbau xmo makan aku

Dan….begitulah seterusnya masing-masing makhluk ini menyalahkan pihak laen diatas kekurangan masing masing..Dulu tau nyanyi aje taktahu apa maksud yang tersirat dalam lagu tu.sekarang baru faham bila dah melalui asam garam hidup ni..

Jadi bila anak saudara mama berusia 12tahun ,anak bungsu my sister tiba-tiba di masukkan ke wad kerana mengalami masaalah apendik-sitis dan perlu dioperasikan segera maka mama anggap itu adalah suatu minor operation yang xperlu di bimbangkan..dan my sister pun patuh tanpa banyak soal kerana tahu komplikasinya kalau tidak dibuang..apendik bengkak…;pecah..; kuman masuk dalam darah…; ??..

pelan awalnya sempena cuti panjang CNY ni my sister sekeluarga dan my emak nak datang ke rumah mama dan kemudian ramai-ramai nak ke KL ziarah my sister-in-law yang baru 4hari bersalin.kain baju dah siap dimasukkan dalam beg ,kata mak tapi perancangan Allah lebih baik dari itu.
My nephew tu sakit perut tiba-tiba,berulang ke tandas tapi sakit perutnya xmau reda sebaliknya makin kuat.Terus ke private klinik untuk menggelakkan lama masa menunggu berjumpa doktor di spital tetapi di rujuk segera ke emergency bila confirm apendiks..

SeBELUM maghrib petang semalam dia di wadkan ..dipuasakan dan kemudian tunggu giliran untuk di panggil ke dewan bedah.Sejak itu my sister menunggu setiap saat jam berdetik dalam debaran..

selepas isyak tiada tanda-tanda anaknya akan dibawa masuk ke dewan bedah..tungguuuu…tungguuuu…tungguuuuuuuuuuuuu..

selepas subuh ..tungguu..tungguuuuuuuu.

selepas zohor bau ayam masak lemak cili api ,menu makan tengahari pesakit sebelah mula mengganggu minda my anak saudara..sabarrr pujuk maknya..nanti lepas baik boleh makan tapi sekarang kena tahan dulu..kena puasa..nanti nak susah doktor takmau bedah kalau dah makan..

Tik tok tik tok dah hampir 22 jam menunggu! aik lewat benar ???
.
My sister pergi tanya misi ,semua takboleh bagi jawapan pasti..tapi yang pasti jawapannya adalah doktor sedang sibukkk..
Ngeri memikirkan nasib yang sama akan menimpa anaknya seperti yang berlaku pada dirinya dulu April 2007.boleh baca entry blog ini di sini https://drzeze.wordpress.com/2007/04/04/tentang-diagnosis/
dia mesej pada mama anaknya mula minta yang bukan-bukan.Bila lapar rengek minta nak makan itu ,teringin nak makan ini…jadi sampai bila harus tunggu lagi?Tapi takmakan itu bukan masaalah besar ,mama lebih risaukan komplikasinya nanti.

Jadi gini ler dialoq mama dengan pihak spital.Mula tu malaih nak call tapi….

bila nak dibedah misi?
Taktau la cakap dengan doktor ***** ni.

Bila nak di bedah Dr. *****?
Entah saya houseman saja cuba tanya MO@ surgeon?

Bila nak bedah Sir?
well, myself pun tak tau pasal kes ini..tapi u ni siapa?

bla…bla…bla…

ooooo…nanti i bincang dengan anaesthe-tis@ doktor bius dulu…..

Haaa kan dah kata ni la citer bangau o bangau.

*Hati mama jadi semakin kecut.Kalau rupture lain citernya nanti.

mencari Tauhid Pada Allah

Leave a comment

“doktor dah baca kitab *****” tanya sorang patient.
“kalau belum baca banyak ilmu agama yang doktor taktau ler..
seperti ustaz ler camna orang boleh panggil ustaz kalau tanya bab Allah pun dia takleh jawab..saya tanya apa makna Alif Lam Lam Ha pun dia takreti nak jawab ustaz apa cam tu?.”.itu konklusi dan komplen anak muda pada mama dan ustaznya.

“Awak dah habis baca kitab Allah,Al-Quran?..dah habis baca tafsirnya?” tanya mama kembali.

” Errr..belum ler lagi”..jawabnya teragak-agak.

Tu dia .dia dok sibuk letak rating ilmu oranglain sedangkan diri sendiri pun masih belum baca dan memahami surat cinta Allah padanya.

“Maaf nak tanya juga.kamu pergi dengar ceramah agama tu untuk menduga ilmu ustaz ke atau nak belajar ilmu yang dia ada?” tanya mama kembali.

” mengertikah kamu buku yang ditulis oleh manusia hanya menggambarkan pandangan penulis dengan ilmu yang dia ada pada masa tu? sedangkan ilmu yang Allah turunkan dalam kitabnya untuk kita baca dan fahami isinya serta perlu kaji pandangan manusia dan pelbagai tafsiran dan pengertian.
So jangan taksub dengan satu kitab@buku saja.Kena banyak membaca dan cuba hubungkait dengan apa yang Allah bagitau dalam kitabNya.Itu yang akan menambah Tauhid kita pada Allah”..giliran mama pulak memberi pandangan.

Aik dah terbabas sket dari rawatan fizikal pagi ni..tapi terapi minda pun bleh juga kan?

mari sholawat

Leave a comment

semasa hari keluarga yang lalu my Along takdapat bersama ahli keluarga yang lain bergumbira bersama tetapi videoklip yang dihasilkannya berjaya memenangi hati hadirin ..
Along selaku pengarah dengan krew kecilnya (adik Emelia dan Nabila serta Emi yang jaga lighting*lihat hingga klip terakhir ) sangat kreatif dan pelakon-pelakon amatur terdiri dari Ajim dan kazen-kazen yang sangat kamcing mereka ini sejak kecil..

andai ku tahu..

Leave a comment

tiba-tiba hati jadi tak tenteram pagi ni..mesej dari ayah awal pagi tadi membimbangkan mama.
” Tokteh penat sejak semalam ,takdapat tidur semalaman”

Tokteh,ibu tiri mak dimasukkan ke spital dah dua hari. Sembab dan penat.Dia memang ada masaalah paru-paru = COPD sejak lama..mungkin dah jadi cor pulmonale ..dah lemah jantungnya akibat penyakit lamanya..

Kata adik seluruh badannya dah sembab dan bengkak=edema,tidurpun dalam posisi duduk dah xleh baring , sesak nafas,cakap pun kadang-kadang seperti merapu..sedara mara yang melawat ingat Tok dah di rasuk hantu spital tapi mama rasa dia jadi keliru mungkin sebab hypoxia atau hypercapnia.
Kadang-kadang tunjuk sana tunjuk sini katanya nampak makhluk hijau mengganggu pandangan dia..dengan matanya dibeliakkan yang membuatkan misi pun takut nak datang dekat..Ish!..Haru jugak tu.Tentu cucu pempuan yang nak temankan tok malam-malam naik seriau =takut ..terutamanya maklang Ani .

Tok takada anak sendiri tapi cuma ada anak-anak tiri termasuk emak dan kami cucu-cucu tiri yang takpernah membezakan status tirinya kerana sejak mama ada dialah tok mama serta cicit-cicit tiri yang sangat dimanjakan…

sempatkah mama balik hujung minggu ni?

Izin dalam paksa?

Leave a comment

Semalam dalam kesibukan yang terlampau tetapi merawat satu kes ini sangat mengganggu fikiran mama..kes unwanted pregnancy yang mama kesan secara kebetulan .begini citernya:

Berusia 20tahun bentuk fizikal gadis ini agak nampak dewasa berbanding usianya kelihatan sangat naif berpakaian seprti gadis low profile.tanpa mekap secalit di muka..tapi dia cuma bermasaalah dengan sembelit dan sakit perut.penyakit biasa je kan.?
So kalo nak jalan pintas boleh tulis ubat sembelit dan ubat angin selesai kes..boleh call next patient..senang keje…huhuhu…tapi jangan gitu bukan itu caranya merawat patient ..sesibuk manapun sebagai doktor complete history taking dan clinical examination jangan diabaikan..banyak yang kita terlepas pandang nanti.

Dia datang bersama ibunya yang hanya berdiam diri mendengar..
sakit perut dan sembelit tapi kalau patient pempuan nak kena tanya juga last menses ish wat pa sibuk nak tanya menstrual history patient ni belum kawin lagi pun?…
Dah lewat sikit bulan ni tapi katanya memang periodnya selalu gitu takberapa tetap..orait..
selesai pemeriksaan fizikal mama minta peksa urine@air kencing.tanpa banyak bertanya dia akur..
Tapi UPT (urine pregnancy test) yang mama buat agak memeranjatkan..appear 2 garisan merah ..ishh tak percaya buat sekali lagi sama gak resultnya..konfirm mengandung!

Ibunya nampak sedikit kurang terkejut berbanding mama..beria-ria gadis ini menafikan yang dia pernah ada hubungan intim dengan sesiapa ..di sokong hujah ibunya,
Kami bertiga aja di rumah selepas arwah bapanya meninggal..adik lelakinya masih bersekolah.kaka sulungnya dah kawin tapi tinggal berasingan ,dia bukan anak gadis yang suka keluar rumah berpeleseran seperti gadis sekarang..makcik memang jaga dia sepanjang masa..kemana-mana pun dengan makcik je…cerita ibunya cuba meyakinkan mama..

Si gadis kelip kelap dia memandang mama ,kemudian tunduk merenung kartrej UPT yang mama tunjukkan ..
Agak lama mama cuba mendapatkan cerita sebenar tapi nampaknya sigadis masih menafikan..takkan dibuntingkan bunian kowt? takleh jadi ni diluar ada patient dah mula menjenguk, staf dah mengintai dua tiga kali kerana agak lama mungkin…
Kalau mengandung doktor bagi ubat bagi gugur aje la… pinta ibunya.Setel?Semudah itu? ibu tak mo ambik tahu siapa yang membuntingkan anaknya? atau saja takmo bagitau?..atau memang dia dah tahu?..penyakit fizikal memang mudah nak ubat tapi ni ada gejala so’sial’ yang perlu diubat juga wahai makcik..

Mama minta ibunya tunggu di luar sebentar supaya dapat mama berbicara dari hati ke hati dengan gadis ni..dari airmuka memang ada cerita yang belum terungkai…

ok sekarang cuba bagitau siapa sebenarnya yang merogol kamu?perompak?orang minyak? bunian?….

Abang ipar saya..dia ambik kesempatan bila balik ke rumah ibu
bukan sekali tapi sejak berusia 16tahun lagi..dah 4tahun !
tapi takpernah mengandung ..
dah bagitau kakak tapi dia takpercaya ,dia nak bukti?kamu tak mengandung pun selamba kakak xpernah percaya.
bila bagitau ibu lagi ibu tak percaya..suami kakak kamu tu dah tua takkan dia nak buat perangai camtu..
sejak tu dia hanya berdiam diri diperlakukan begitu..

mungkin juga dia dah pun dah ketagihan diperlakukan begitu..takpernah melawan xpernah menjerit?Abang ipar yang jadi raja kakak dapat adik iparpun dapat..
Dush!dush!dush! ..rasa nak bagi penumbuk gitu kalau abang iparnya ada kat depan ni..

Sangat kesal bila dibagitau ibu kisah sebenar dia hanya lebih kesahkan nak gugurkan kandungan dari nak mengambil tindakkan terhadap menantunya.
Cuma bila mama ugut nak report baru dia janji nak wat sesuatu pada menantunya yang mama rasa mungkin hanya janjipalsu..

Kot menantu ni tempat dia bergantung taktau ler pulak ..dah tersangkut budi termakan jasa hinggakan sangat takut berdepan dengan menantu hantunya tu.

Maaf saya takder ubat nak buang bayi tu ..juga tak bersubahat nak tamatkan nyawa yang takberdosa tu…tapi sangat benci dengan zina yang berlaku dalam rumah itu..

Bila hujung minggu..bertamu

Leave a comment

hari ni umah penuh dengan anak-anak saudara:
Dek Mira dari Nursing school balik bercuti emergency, ramai pelajar di kolejnya kena histeria satu blok kena hantar balik..may be filem seram dan hantu yang banyak di media sebagai puncanya..buka semua saluran tv ada saja kisah hantu..dah cam trend pulak.Katanya ramai kawan-kawannya bercakap mengilai dengan dialihsuara jd suara oranglaen yg agak mengerikan.

Ein anak sedare di Poli Ipoh tepon nak datang..ketenya pulak meragam..takpa angah yang sedang bercuti boleh tolong ambikkan.

Acu dari KL pun beritahu nak singgah sebelum balik ke rumah mak di TI.

petang tu selepas klinik sessi petang mama sempat masak lauk buat santapan*pinjam bahse istana tetamu -tetami ini yang selalu istemewa di hati mama.Zup zap zup zap udang goreng kunyit,sambal sotong dan ayam masak sos tiram siap sebelum mama masuk kerja semula selepas maghrib nanti.

Selesai klinik malam tu agak lewat kerana ramai pesakit mujur bila tiba di rumah Acu dan anak-anaknya,Dek Are, Ein dah makan di hidangkan oleh Arep,Ajim dan Kak anis serta Angah.

Older Entries