MUHASABAH DIRI

1 Comment

lizard
9 SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2 . Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki – amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil – sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego – ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

9. Cinta dunia – tidak dapat menderita, …dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya.. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah… Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan
Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan Kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya.

So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain…andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya.

Wallahualam

Advertisements

payahnya diagnosis?

2 Comments

Sejak mengandung 36 minggu lagi mama rujuk this lady ke hospital bila pemeriksaan mendapati peparunya berkeladak bunyi cam kita menghembus straw dalam air tu…OMG heran jugak camna ibu ini boleh bertahan demam,batuk dan penat sekian lama sejak mengandung.Suspek mama tentunya radang paru-paru TRO PTB..ehehehe jangan tanya camna tebe ni bleh datang kerana kes -kes PTB nampaknya dah semakin meningkat..minggu ni sahaja dah masuk kes ke 3.

Mungkin ini harga yang perlu dibayar oleh masyarakat bila ramai sangat pendatang dari dunia ketiga masuk dengan pemeriksaan yang mungkin tak telus membawa TB,Hepatitis dsbnya.kedalam negara kita.Ye la dulu selepas setahun masuk sini baru doktor disini dapat cek depa ni ..nak masuk hanya percayakan pemeriksaan dari negara mereka yang tahap duit bawah meja terlalu tinggi…heran bila kita screening di sini dapat kesan penyakit berjangkit yang tak sewajarnya membenarkan mereka bekerja di sini..tapi mereka ini terlepas masuk ..mungkin dah setahun bekerja di dapur-dapur restoran atau di rumah kita di seluruh negara,mungkin menjaga anak kita di rumah.Yang kita suka sangat makan bila nampak pempuan rupa cam Melayu duduk kat depan kedai makan tu jual makanan feberet kita..Pastu yang kemudiannya doktor sini suruh balik bila dipeksa ada Hepatitis , ada PTB, ada HIV..hah! baru kita urut dada!

Meleret plak leter mama…
Berbalik pada citer ibu tadi…
dari spital kecik dia dirujuk ke spital besar yang ada pakar pulak.Sememangnya doktor spital kerajaan tak akan sudi membalas surat rujukan mama(berbeza dengan apa yang mama praktiskan dulu masa hausman(HO) di Penang memang tugas HO untuk membalas surat rujukan(jgn bagi alasan tak sempat sibuk bagai ye coz kita yang rujuk pun perlu tahu jugak apa dah jadi dengan our patient) kecuali mama sendiri yang busy body pergi tengok patient sendiri yang kadang-kadang mustahil untuk dilakukan bila terpaksa duduk dalam bilik empatsegi ni dari pagi hingga malam kan kecuali hujung minggu? so bila mama dapat tau ibu ni tak keluar wad lagi walaupun anak dalam kandungan dah keluar(dibaca dah bersalin) dan baby dah balik umah tanpa ibunya, mama pun pergi melawat ibu ini di wad …
Wah! keadaannya masih tidak berubah..dan dirawat sebagai PTB dengan drug regime yang seperti di tentukan..tapi kenapa masih tak berubah hampir 2bulan masih demam,masih penat ..masih tak sihat?..komplikasi teruk ke?

Tupp! tupp!.mama dapat tahu ibu ini nak dihantar jauh ke hospital tahap 3, yang ada super pakar pulak katanya nak buat operation, nak buangkan sebahagian paru-parunya yang rosak ..itu yang suami pesakit bagitau mama yang mungkin doktor yang bagitau dia kot?Berpakatlah orang kampung buat kutipan derma kilat untuk membantu..

Dan minggu ni setelah kembali dari hospital super pakar ibu ini masih tak sihat..terpaksa di rujuk kembali ke hospital lamanya..masih tidur bangun di hospital itu bila suami ibu beranak enam ini bagitau mama yang doktor super pakar di sana bagitau dia,
” ini buka kes kami dia mungkin kena kanser, kami tak boleh buat apa-apa..bukan bidang kami, kena tanya doktor di spital sana”

Wah walhasal balik hasil masih tak tau jugak?Mama berkerut dahi sama seperti suami ibu ini ..Keliru.
Payahnya diagnosis?

18x entry

3 Comments

2004: memang dah ada ketulan sebesar telur ayam di payudara kiri.
2009 : Akhirnya begini.

DSC01467

DSC01468

DSC01473

Bila tiba saatnya…

2 Comments

‘Aduh! berdebar-debar saya ni masih tak hilang lagi.Tolong cek jantung saya okey ke doktor?

pinta sorang makcik yang baru berdepan dengan kematian kawan sepengajiannya semalam.

Kawan ngajinya yang tiba-tiba mengadu sakit dada kemudiannya rebah dan meninggal di ribanya sebelum bantuan tiba..depan ustaz dan sekalian rakan yang panik tak tahu nak berbuat apa.

Rakan yang selama ini tak pernah sakit apa-apapun mungkin mendapat serangan jantung yang tidak sempat diselamatkan..

Kalau kita percaya pada takdir kita redha…

Cuma masyarakat kita agak asing dengan kaedah *CPR(Cardiopulmonary resuscitation) yang mungkin kadang-kadang boleh memulihkan jantung yang ter’kejut’ itu.Tak ramai yang tahu atau pun yang mahu ambik tahu bagaimana untuk melakukannya…cuma bila fikirkan kalau lah kecemasan itu berlaku kepada saudara terdekat kita sekurang-kurangnya kita dapat berusaha membantu.Setelah itu kita serahkan pada takdir.

Ajal ditangan Tuhan.Innalillah..

‘Mulianya dia meninggal sedang menuntut ilmu,sedang belajar mengaji Quran depan ustaz walaupun diusia yang agak lewat begini tapi sekurang-kurang dia berusaha untuk belajar..Dia meninggal dalam jihad tu ‘

kata mama cuba meredakan sedihnya .

Makcik agak terkejut berkerut dahi bila mama bagitau begitu…Jihad? gamaknya dia ingat berjihad itu hanya bila pergi berperang je kot.ehehhe..

Bukankah menuntut ilmu untuk menghilangkan kejahilan diri itu satu jihad fisabilillah?

*cpr

my LAMAN

1 Comment

Wah!matahari terik sekali di sini..seawal pagi cuaca panas mencengkam kulit bahangnya..ehehehe intronya best tak?..

Sebenarnya nak citer tentang laman baru sekarang ni..tapi laman ni silap musim kerana cuaca yang kurang mesra dengan pokok yang nak ditanam…tapi itu bukan alasannya kan..kalau apek kat nursery tu boleh tanam pokok segar bugar dalam cuaca gini kenapa pulak mama nak beralasan untuk mencantikkan laman mama yang sekangkang kera cuma tu.

Lupakan Laman yang ada pergola atau gazebo yang ada kolam ikan koi mengalir dibawahnya …biarlah di dalam impian saja ..pejam mata cuba lakarkan laman baru mama..tanpa perunding lanskap tanpa upah, design dan buat sendiri dengan bantuan anak -anak dan abahnya plus our kucing ‘ER’ yang tolong ‘kacau’.
Tadaaaa orait jugak kan..

dsc_1566

Entah camna dah gian nak menanam roses plak..walaupun cuaca punya la panas tapi nak cuba jugak tanam bunga rose tu..apek nursery tu bagitau ros jenis ini boleh tahan panas..jadi mama cuba ler jugakk sedang kan tulip pun tumbuh di Tepeng,anggur berbuah di Perghleh ..berangan ler mama nak cipta English garden dengan pelbagai kaler pokok bunga ros itu…ehehe..nanti kalau menjadi mama storikan lagi.

Sekarang dengan ada kerusi dan buaian kat situ.. dah jadi tempat lepak kami sekeluarga ..cuma malam-malam ada jiran yang perasan bau harum bunga kerak @kesidang yang mungkin meng’hantui’ mereka.Masih ada yang percaya pada keliwon gamaknya …yang pasti abah pun dah mula merasa senang dengan bau harum laman mama..Kucing mama ‘ER’ pun asyik melepak depan tu aje ..
DSC_1560

Sekarang dah ada berbagai species bunga kat laman seperti heliconia ‘crab claw’,roses,rain lily,daisy, petunia,mother-in-law tongue@lidah buaya,melur, bunga 3 warna yang namanya pelik gak ‘yesterday,today tomorrow’ dan species baru jumpa..ehehe bunga t*h* ayam..

Pokok halau nyamuk yang baru beli tu berkesan juga untuk cegah nyamuk mungkin sebab baunya cam redsect tu..
pokok halau nyamuk

If At First You Don’t Succeed…

Leave a comment

If At First You Don’t Succeed….
~~ Author Unknown~~

Failure doesn’t mean – “You are a failure,”
It means – You have not succeeded.

Failure doesn’t mean – “You accomplished nothing,”
It means – You have learned something.

Failure doesn’t mean – “You have been a fool,”
It means – You had a lot of faith.

Failure doesn’t mean – “You don’t have it,”
It means – You were willing to try.

Failure doesn’t mean – “You are inferior,”
It means – You are not perfect.

Failure doesn’t mean – “You’ve wasted your life,”
It means – You have a reason to start afresh.

Failure doesn’t mean – “You should give up,”
It means – “You must try harder.

Failure doesn’t mean – “You’ll never make it,”
It means – It will take a little longer.

Failure doesn’t mean – “God has abandoned you,”
It means – God has a better way for you.

All persons, no matter how big, make mistakes. But history
teaches us that big people refuse to falter because of their
mistakes. Henry Ford forgot to put a reverse gear in his first
automobile. Edison once spent over two million dollars on
an invention which proved of little value. The person who
makes no mistakes lacks boldness and the spirit of adventure.
They are the ones who never try anything new; they are the
brake on the wheel of progress. Remember, a mistake becomes
an error only when nothing is done to correct it …..

penyakit berjangkit mengganaz

Leave a comment

Berwaspadalah …
mutakhir ini banyak penyakit berjangkit yang sedang mengganas dan menular di sekitar kita selain Denggi,Chikungunya,Influenza A H1N1…

INFLUENZA A H1N1:-
PUTRAJAYA 15 Mei – Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan seorang pelajar menjadi penghidap pertama virus influenza A (H1N1) di negara ini.

MENINGITIS:-
PUTRAJAYA 15 Mei – Seramai 10 orang daripada 42 pesakit yang dirawat di Hospital Melaka kerana disyaki menghidap virus meningitis hari ini dibenarkan pulang.

RUBELLA:-
BUTTERWORTH 15 Mei – Jabatan Kesihatan Pulau Pinang mengesahkan simptom selesema dan demam panas yang dialami lebih 100 pelajar Sekolah Menengah Sains Tun Syed Shahabudin di sini bulan lalu adalah disebabkan jangkitan virus Rubella.

PERICARDITIS:-
SEREMBAN 15 Mei – Kematian seorang pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jempol semalam disahkan berpunca daripada penyakit perikarditis akut, iaitu radang di selaput jantung,29 lagi pelatih pusat itu kini turut diletakkan di bawah pemerhatian.

LEPTOSPIROSIS:-
PULAU PINANG 15 Mei – Seorang mati manakala 26 lagi pendatang asing tanpa izin (PATI) dirawat di dua hospital di negeri ini akibat dijangkiti leptospirosis iaitu penyakit yang kini jarang berlaku disebabkan kencing tikus.

CHIKUNGUNYA DAN DENGGI……masih lagi terus menular

Older Entries