banner04

entry Along yang membuatkan mama senyum sendiri tentang pig flu di sini

Petikan dari Kosmo,

BANDAR RAYA MEXICO – Bimbang dengan selesema babi yang semakin merebak di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada, berjuta-juta penduduk Mexico tidak keluar rumah bagi mengelak dijangkiti virus berkenaan yang sudah meragut 103 nyawa.

Menteri Kesihatan, Jose Angel Cordova dalam kenyataan lewat semalam berkata, angka kematian akibat penyakit itu di Mexico meningkat kepada 103 orang manakala 400 yang lain masih dirawat di hospital di seluruh negara.

Di ibu negara Mexico, keadaan bandar raya berkenaan hampir lumpuh apabila berjuta-juta warga kota tinggal di dalam rumah bagi mengelak dijangkiti selesema babi.

Mereka yang berani keluar rumah berbuat demikian dengan memakai topeng muka manakala sesetengah majikan membenarkan kakitangan mereka bekerja dari rumah semalam.

“Ini ialah kali pertama saya keluar rumah dalam tempoh dua hari. Saya perlu mengambil angin,” kata seorang pekerja pejabat, Juan Casino, 39.

Ketika kematian akibat selesema babi terhad pada Mexico, penyakit itu semakin menular dengan 20 kes dilaporkan di Amerika Syarikat (AS) dan enam di Kanada selain beberapa kes baru di Eropah, Israel dan New Zealand.

AS mengisytiharkan darurat kesihatan manakala seorang pegawai kanan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan kebimbangan kematian akan berlaku ketika penyakit itu semakin menular di negara berkenaan.
Beberapa pegawai kesihatan New York pula mengesahkan lapan pelajar sekolah tinggi Saint Francis di bandar raya berkenaan dijangkiti virus maut itu manakala 140 pelajar lagi turut menunjukkan simptom influenza.

Kesemua mereka disyaki dijangkiti virus H1N1 daripada seorang pelajar yang baru pulang dari Mexico baru-baru ini.

Kelapan-lapan pelajar sekolah St. Francis yang disahkan positif virus H1N1 itu menyertai 12 orang lagi di AS yang dijangkiti selesema babi.

Mereka yang menghidap penyakit itu akan menunjukkan tanda-tanda selesema biasa seperti demam mengejut, sakit tekak, batuk dan sakit sendi sebelum merebak menjadi jangkitan paru-paru teruk.

Ketika ini wujud kebimbangan wabak selesema babi yang merebak melalui jangkitan antara manusia akan menular ke seluruh dunia dan mengakibatkan kematian lebih 100 juta orang.

Bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) me nyatakan ubat selesema burung, Tamiflu didapati berkesan bagi merawat penyakit maut itu. – Agensi

Kata menteri kesihatan kita pulak,

Kita tiada vaksin untuk H1N1

Advertisements