sicko-3
Pernah terfikir suatu hari tiba-tiba anda jatuh sakit dan memikirkan di manakah tempat “terbaik” untuk kita mendapatkan rawatan?
Manakah pilihan kita?

Menurut WHO,status Healthcare System di Malaysia berada di ranking ke-49 berbanding dengan Singapore di tangga ke-6.Huh!jauhnya berbeza kan?Dan kalau ingin mendapat the best adalah di France…

Tapi itu penilaian yang dibuat WHO pada ~9tahun yang lepas mungkin sekarang berbeza kot?WHO pun dah tak berani nak buat asessment lagi selepas tu…takut kena luku kepala ngan Amerika yang terkejut kerana dpat nombor ke 37! cuma beberapa anak tangga di atas kita…hehehhe

Pagi ini mama sempat juga menonton film dokumentri “SICKO” arahan filmaker kontrovesi Amerika,Michael Moore yang mendapat rating 8.3/10 dan elok ditonton oleh semua rakyat Malaysia terutamanya politician yang membuat polisi negara..Film ini dengan panjang lebarnya mengupas secara terperinci dan membandingkan healthcare system negaranya Amerika yang banyak menyusahkan rakyatnya berbanding dengan negara lain seperti Perancis, Britain dan Cuba yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang lebih canggih dan affordable kepada rakyat…

ini part yang dia interview doktor yang bekerja di Britain…luxury kan?

Documentary look at health care in the United States as provided by profit-oriented health maintenance organizations (HMOs) compared to free, universal care in Canada, the U.K., and France. Moore contrasts U.S. media reports on Canadian care with the experiences of Canadians in hospitals and clinics there. He interviews patients and doctors in the U.K. about cost, quality, and salaries. He examines why Nixon promoted HMOs in 1971, and why the Clintons’ reform effort failed in the 1990s. He talks to U.S. ex-pats in Paris about French services, and he takes three 9/11 clean-up volunteers, who developed respiratory problems, to Cuba for care. He asks of Americans, “Who are we?” Written by {jhailey@hotmail.com}

In this documentary, the director/writer Michael Moore exposes the dysfunctional North American health care system, oriented to huge profits and not for their mission of saving lives. Further, he shows the corruption in the political system, with members of government and congress “bought” by the corporations and the situation of the average American citizens, including those that volunteered to work in the rescue mission of the September 11th. Then he travels to Canada, Great Britain and France to compare their systems showing their hospital, doctors, staffs and patients. Last but not the least, he shows that the prisoners in Guantanamo have better medical treatment than the common people in USA, and he ends getting free treatment to the Americans that participate along the documentary in Cuba. Written by Claudio Carvalho, Rio de Janeiro, Brazil

In his interviews, historical reportage, and typical sarcastic wit, Moore soundly condemns American health insurance companies and pharmaceutical companies, as well as the politicians who have been paid millions to do their bidding. He makes the case that there is something wrong with Americans that they cannot learn from the successes of other countries in providing better quality-of-health than they enjoy in the USA.