famili trip ke Langkawi dari 24-26 Januari pembuka tirai 2009..rombongan kami 30 orang semuanya!

Sengaja ditulis di sini moga akan kekal selamanya dihati keluarga …

dsc_6603

4pagi dari rumah,mama sekeluarga, Ayang(SIL) sekeluarga dan Acu(SIL) dan anaknya..3kereta membelah dingin pagi.. dah booking tiket feri 9.30pagi..jadi seharusnya tiba disana sebelum itu. jalan yang disangka lengang rupanya penuh dengan kereta berderet-deret, jem meleret-leret (ada bas terbalik lagi).nak g toilet PLUS  beratur macam nak ambik tiket wayang…akhirnya terlewat tiba…mujur ada ada tiket tertunda jam 11.30pagi walaupun ramai yang beratur sejak awal pagi(ada yang tiba di jeti  jam 9pagi dapat tiket feri 7mlm!)

Beratur di pengkalan menunggu feri..memasing teruja nak naik feri kat Pengkalan Feri Kuala Kedah..

dsc_6533

dsc00245p1020738

Hampir separuh feri dipenuhi oleh keluarga..cam senget sebelah je feri tu..

p10207551

dsc00248

dsc_6737

check-in di Kondo Istana, 2 apartmen 3 bilik muat untuk semua..

p1020945

dsc_6612

letak beg terus pergi pekan Kuah..berjalan kaki pun sampai..antara yang menarik untuk di kunjungi:-

1.Shopping

kedai pinggan-mangkuk Hj Ismail(sokong peniaga Muslim ini yang banyak buat kebajikan di Pulau ini)

jangan lupa beli ‘Daim’ ceklat popular di sini.

2.Makan

try laksa yang tip top sedapnya kat depan tu;dan rojaknya juga serta

dsc_6640dsc_66411

cendolnya sedap..

p1020919

tapi pelik sikit bila ada kedai makan yang ada yang tokehnya agak agak sombong ngan orang tempatan.

Yang tinggal anak-anak bersukaria kat kolam renang..

p1020874p1020883

p1020896

3.Melawat

Next day jalan-jalan dan bergambar kat makam Mahsuri,

dsc_6968dsc_6983

Aik!mana Rohaya? dia sibuk dengan kembarnya ni Aiman dan Akmal..dan Haikal ngintai ikan..

dsc00316dsc00304

Kagum dengan halus senibina kayu rumah Mahsuri

dsc00322

Kat kawasan beras yang sengaja dibakar di Padang Maksirat

dsc00381dsc_7112

dsc_7124dsc_7043

Tapi mama tertarik dengan senibina rumah Melayu ni..

dsc00380dsc00389

Nak naik kereta kabel di Gunung Mat Cincang(eeeeeeeeeeeee gayat mama tak naik)..kena datang kat sini Oriental Village..cantik tempatnya…

p1020980dsc_7142

Ajim,Faiz dan Ami bermesra dengan anak rusa sebelum naik kereta kabeldsc_7147dsc_7161

Atas pelantar di puncak gunung Mat Cincang..

p1030014p1030016

Hasilnya..satu van penuh dengan barangan Langkawi..shopping sakan depa nooo…not me.

dsc_72161

dsc00419

dsc00421