Kalau dah doktor di klinik kena juga jadi ibu dan surirumah  di rumah kan? jadi suatu hari minggu tu berlenggang kangkong ler pegi pasar sorang sorang..konon biar abah cuti ke pasar seperti yang selalu dilakukannya..

Cuma kadang-kadang phobia gak dengan gelaran doktor ni sebabnya banyak kezutan berlaku walaupun di pasar ehehehe..

Camna sedang asyik menunggu ayam yang dibeli disiang siap oleh penjuaalnya tiba-tiba sorang Apek pertengahan umur tu tiba-tiba boleh jatuh  depan mama sambil tangannnya menekan dada..

“Laaa awat jatuh depan mama pulak… pi ler jatuh jauh sikit ke atau selepas mama dah balik ke.”.bisik jahat dalam hati..kiri kanan jari dah penuh dengan sayur ,ikan dan pelbagai..henbag lagi kepit..

Tapi skill ni kena praktis juga dimana-mana kan? So minta  orangramai yang dok kerumun tu tolong  angkat apek yang dah kotor kena lantai pasar tu… letakkan  atas meja pasar tu..kena serangan jantung nampak gayanya…tapi mana ada doktor bawa stethescope, BP set pegi pasar kan?Dalam henbag pun ada minyak cap kapak aje..mana ada bawa GTN ke, nebuliser ke? mama buat ler diagnosis sementara..dan lakukan  apa yang patut sebelum panggil ambulan..

Yang bestnya bila Apek tu dah selamat  dibawa pergi dan orangramai dah bersurai…datang sorang makcik tu bagitau.’ Nah , ni beg tangan doktor saya tolong jagakan tadi..takut ada orang ambik kesempatan pulak masa doktor letak merata-rata tadi”..

Ye ke? taksedar pun?Terima kasih makcik.

Berwarna warni cam tulip ni kan hidup ni..

colors_of_life

Advertisements