Bersantai di PLUS

1 Comment

mawi-rabani

Muadz turut membuat persembahan

Muadz turut membuat persembahan

picc

backdrop yang cantik kat PICC.

Perjalanan yang sepatutnya singkat untuk ke Festival Nasyid Kebangsaan di PICC,Putrajaya  menjadi igauan ngeri.

Dalam lena tidur menuju  ke sana Sabtu lalu, jalan PLUS yang sepatutnya lancar sebaliknya penuh dengan halangan.Memang berada diatas jalanraya sekarang penuh dengan kejadian yang tak dijangkakan segala-galanya boleh berlaku.Mati akibat kemalangan ngeri dijalanraya lebih mudah dari yang mati akibat heart attack..so berhati-hatilah….

Mula-mula terkejut jaga terus mengucap panjang bila abah membrek tiba-tiba …mujur jarak  dengan kenderaan didepan yang agak jauh memberi ruang untuk abah memberhentikan kereta yang dalam kelajuan maksima tu…110km/hour ke abah?….dan kereta di belakang tidak mengekor dekat mengelakkan kami dari menghentam depan dan belakang kereta lain. ( So pesan mama bila berada diatas jalanraya jangan mengikut terlalu dekat kereta belakang …sediakan ruang untuk brek kecemasan mengikut kelajuan kereta anda ).

location1

Rupa-rupanya ada bus terbalik melintang habis  menghalang keseluruhan laluan  kami.Penantian yang panjang sehingga bus diangkat hingga kami berpeluang bersantai ditengah-tengah highway! Kalau jual kacang putih pun laku masa tu…Jem sejauh mata memandang.Harap-harap tiada kemalangan jiwa …camna  drivernya boleh buat drift camtu?…Ni berita dari berita harian;

BAS ekspres terbalik berdekatan persimpangan Bukit Tagat, Hulu Selangor, kira-kira jam 3 petang semalam menyebabkan pemandu bas, Azmi Saad, 29, berasal Kampung Selarung Panjang, Karangan, Kedah, cedera parah, manakala seorang lagi rakannya, dipercayai pemandu kedua, Meor Halim Yunus, 47, mengalami kecederaan separa kritikal. Dua daripada 20 penumpang bas berkenaan cedera, manakala yang lain selamat.

dsc_3094

dsc_3101

photo1

foto kecik ni dari Berita Harian

dsc_3120

ginilah rupa bus tu…belemoih kan? Tapi bleh start enjin dan jalan ke tepi plak?

Pastu bila laluan dah dibuka masing masing mengqadha perjalanan yang terbantut selaju mungkin mengejar masa…tiba-tiba terkejut mama melihat sekor lembu sedang melenggang- kangkong ditengah-tengah jalan sebelah sana !Sekor lembu sedang berada diatas HIGHWAY!Oh Noooooo!Mana mungkin ini boleh terjadi! Adakah lembu ini yang menyebabkan bus tu kemalangan tadi dan sekarang dah terlepas keseberang sana tanpa ada sebarang usaha untuk menghentikannya buat ‘cow walk’ di situ plak.Mama dapat rasakan kejadian yang sama akan berulang ..Nauzubillah!!Hari dah beransur gelap.

Belum habih leter mama pada PLUS tiba tiba sekali lagi abah serbasalah bila terserempak dengan seekor anjing hitam plak meluru ketengah jalanraya yang penuh dengan kereta yang laju.Sekali lagi abah membrek rapat mengelak melanggar anjing tersebut dan pada masa yang sama mama menoleh ke belakang mengharap tiada kenderaan yang hampir belakang kereta kami..anak anakku di belakang Ya Tuhan selamatkan mereka.

Shreeeeeeeeeeeeeeeeeekkkk!nyaring bunyi brek  kereta di belakang kami yang berjaya menghentikan keretanya sebelum perkara yang tak didingini berlaku.Fuhhh!..Alhamdulillah ……dan sekali lagi mama menarik nafas lega.

Kenapa jadi begini???Kenapakah  PLUS biarkan  JALANRAYA SEBAGAI ZOO dan merisikokan penggunanya?

dangerous lifestyle

3 Comments

umur 28, anak muda yang gagah perkasa yang BMI more than 30, berjalan masuk untuk dapatkan rawatan..Enggan duduk, dia minta begini;

” Tolong bagi ubat buasir kat saya. “

..patient dah buat diagnosis dan rawatan sendiri.siap beri nama ubat yang dia selalu makan….so adakah mama cuma perlu tulis nama ubat dan suruh dia ambik kat kaunter habis citer?

Nanti kejap ya…ni bukan my regular patient..so mama kena bertanggung jawab ambik histori dan peksa dia sebelum menulis apa apa ubat atau rawatan.Itu yang mendiang Prof Danaraj ajar dulu…terpahat kuat lagi tiada jalan pintas kalau meragukan.Pesan dia ….bila patient berjalan masuk perhatikan mereka sebab dari situ banyak maklumat yang kita perolehi..gender, saiz badan , cara dia berjalan dsb..

Walaupun umurnya muda jangan kita terlepas pandang dengan istilah buasir , piles or haemorrhoid ini kerana banyak yang tak dibagitau patient kalau tak kita korek rahsia perangai “waste productnya”…

“Saya dah biasa makan ubat tu tapi bila kebetulan balik bercuti d kampung terlupa pulak bawa balik ubat yang biasa saya makan” dia meneruskan kata macam dengar pulak bisik hati mama yang enggan menurut perintahnya..hehehe

“Maaf ya nak tanya..apa yang awak maksudkan dengan buasir tu..?”tanya mama bizi bodi lagi.

‘Ya la kawan saya kata kalau berak berdarah tu buasir la, saya pergi beli ubat kat farmasi selalu ok aja.’jawabnya konfiden.

Obese, berak berdarah…buka semestinya buasir lagi kan?jom tanya lagi..

“Ada darah campur lendir ke najis tu?” tanya mama lagi ..

“Ada kadang-kadang”.

“Darah dan lendir tu bergaul ngan najis skali ke atau terasing?” Jijik la tanya soklan tu?…Haa ni Soklan cepumas tau walaupun agak jijik..nak tau mana lokasi punca darah dan lendirnya di dalam usus tu..

“Awak ni suka makan daging tak?..Satay? beefsteak?burger?” terka mama… semua tu citarasa pilihan menu anak muda sekarang.Citarasa merbahaya..selalu gak pesan ngan Along kalau bersantai makan ngan kengwan tu kurangkan menu daging dalam hidangan …sirloin steak or sup gear box kat tONY rOMA tu… selain tempat tu mengeringkan duit poket bulanannya…takut terpaksa mengempeskan perut dimasa akan datang…

Tau ka salah satu punca kanser usus yang jadi pembunuh no 2 dikalangan manusia adalah diet yang kaya dengan daging merah ?..kalau dipanggang buat satay atau digrill akan melepas bahan pencetus kanser/carcinogen ????..Mama dah jumpa patient yang baru berusia 19 tahun dengan kanser usus mungkin kerana feberetnya satay daging free sebab maknya yang jual satay..berbalik kepada patient tadi,dan jawapannya;

“Haah! tu memang feberet” …Kan betul.Jom kita cek betul betul…Last-last dia agak bingung bila mama kata dia nak kena segera di rujuk ke spital.Toksah tunggu.Surat rujukan mama berikan, lower GIT Bleeding TRO large bowel malignancy.

Dah hampir lupa citer tu..dah hampir 3 bulan.. bila tiba-tiba dia muncul semula depan mama dengan imej yang berbeza,kurus dan cengkung .

“Ingat saya lagi? betul cakap doktor..memang kanser usus rupanya, mujur peringkat awal lagi..sekarang sedang dalam rawatan”

too little is too much

Leave a comment

“kenapa muka saya jadi kebas,keliling bibir rasa macam kena cucuk ngan jarum(paraesthesia),tangan ni kebas dan kadang kadang kejang(tetany) lepas buat operation paratiroid ” .

bagitau makcik yang dah tujuh tahun kena “cuci buah pinggang” akibat Chronic renal failure sambil selak tudungnya menunjukkan parut melintang ~4cm di tengah lehernya.

Wah! pesakit yang bagus ni …bagitau simptom dan diagnosisnya sekali..takyah fikir pasal diffential diagnosis dah..hehehe.Boleh teka tak ya adik-adik yang masih belajar medik??Kalau belum dapat jom teruskan ulangkaji ini..

“Semua empat empat biji sekali deme buang” membuatkan mama teringatkan anatomy paratiroid yang dah lama di tinggalkan.Makcik dapat surgeon yang bagusz..yang bersedia beri penerangan terperinci kepadanya tentang apa yang akan dibedah dan apa yang akan dibuat terhadap kelenjar paratiroid yang tersembunyi dalam klenjar tiroid .Walaupun mereka berjiran dan punya nama yang hampir sama tapi fungsi yang berbeza dan tak ada kaitan langsung antara keduanya .

Yang nak tau lebih lanjut fungsi paratiroid sila baca di sini

Cuma mungkin makcik ni tak beri penerangan secukupnya tentang fungsi paratiroid dan akibat yang akan dialami selepas surgeri itu nanti.

paratiroid-gld

4 biji Paratiroid gland yang kecik sebesar butir beras rupanya besar fungsi dan baktinya kepada badan manusia..kalau dah dibuang tugasnya mengawal paras kalsium dalam darah akan terjejas teruk macam merudumnya pasaran saham…habis sistem badan akan jadi kacau kerana dia yang mengawal sistem saraf dan otot badan kita..

Pernah dengar tentang hypoparatiroid dan hypocalcaemia=kurang kalsium? Very rare condition tapi kalau kat casualty patient akan datang menjerit kesakitan dengan tangannya kejang(cramp) keras ‘ menqekau’ camni yang diterminologikan sebagai ‘tetany’…….jangan lupa untuk memeriksa lehernya ..mungkin jawapannya ada di situ?

tetanyy

Mama pun bersimpati dengan nasib makcik ni terpaksa mengalami kekurangan kalsium berterusan akibat semua kelenjar paratiroid nya yang telah di’kerja’kan oleh surgeon tempohari.Walaupun dengan 8biji pil kalsium laktate yang dibekalkan tanpa vitamin D (mungkin doktor ingat cahaya matahari cukup untuk makcik ni ?) … …masih tidak mampu menggantikan atau meletakkan paras kalsium pada tahap yang diperlukan dalam darah..Akibatnya…

Despite taking these pills, 45% of patients say they still get symptoms of low calcium at least once per day. The most common symptoms reported by these patients are: fatigue (77%), hand cramps (68%), mental confusion (43%), and anxiety/fear (36%). One third of patients state that they get these symptoms once or twice per week, while only 5% say they rarely or never get these symptoms.

So lu pikir la sendiri…lihat apa surgeon dah buat pada patientnya pada youtube dibawah?dan pengacaranya can’t stop laughing.





meniti senja

2 Comments

” Mak ni orang tua degil!Tu yang payah tu.Ajak duduk dengan kita tak mau,bila dah sakit gini kan susah!”

Mama ingat ini hanya dialog yang biasa di dengar atau dilihat dalam drama tv aje tapi tidak…memang betul ni..seorang anak ini melafazkannya didepan ibunya..didepan mama juga.Mama pandang anak ibu ini ,kelu sekejap dengan kata-kata..mata ibunya dah mula berkaca-kaca dan ada yang hampir menitis diwajah yang berkerut itu.Mama dapat rasakan yang hati ibu ini memang terluka dengan kata anaknya yang tajam berbisa…sampai hati kamu ya nak…

Mama membelek lengan dan tangan siibu yang penuh dengan lebam -lebam biru kehitaman .

“Makcik baru keluar wad,kena denggi..hari-hari kena ambik darah..dah la hari tu baru kena belah perut..ada batu dalam hempedu..pakcik kamu(gantinama suami dia ler) pun baru meninggal…”

dia mula mengesat airmatanya dengan hujung tudung yang dipakainya.Rupanya banyak yang berlaku ke atas makcik ini dalam tempohmasa yang terdekat ini..banyak yang ditanggungnya..mungkin masih keliru selepas di tinggal suami tiba-tiba ..

“Berapa lama makcik berkongsi kasih dengan suami ” tanya mama simpati.

” Makcik kawin ngan dia masa usia makcik baru 16 tahun, tak pernah berpisah sejak itu” mama mencongak dengan umur makcik sekarang lebey kurang dah 53 tahun mereka hidup bersama..wah bukan suatu waktu yang singkat untuk dia tinggalkan memori itu di rumah tuanya dan pergi menetap dengan anak anak begitu cepat…Walupun betul anaknya risaukan kesihatan ibunya yang tinggal sendirian tapi mungkin pendekatan anak untuk memujuk ibu belum menjadi lagi..

“Biar buruk rumah makcik tapi ia tetap umah makcik.Banyak kenangan makcik ngan pakcik disitu”

itulah pandangan ibu ini yang harus kita hormati tapi jangan disakiti hatinya.

Entah kenapa tiba-tiba terkenang emak di kampung yang baru mama dapat mesej darinya ,

” Burung hantu yang mak bela dah mati, tak sempat hang balik tengok.Ujan lebat semalam mungkin dia sejuk kot “

Anak burung hantu yang terjatuh dari atas pokok Tai depan umah mak masa hujan ribut hari tu mak kutip dan bela dalam sangkar..hari hari mak bagi makan ikan katanya.Dia teruja nak tunjuk kat mama bila mama balik raya haji nanti…mujur ada gambar yang emak MMSkan tempohari.. Tak pa mak, gambarnya masih ada dalam simpanan enfon mama.

“Hang jangan lupa masuk gambarnya dalam internet, boleh yang lain tengok nanti”….bagitau mak diujung talian.Mak memang sayangkan binatang ..

OK mak…ni gambarnya.

imej005

mimpi ngeri bermula

1 Comment

Bila wad bersalin di tutup akibat banjir,ibuhamil diarah bersalin di HUSM , di sini wad bersalin moden,bangunan canggih yang ada lif tetapi masa tu patient yang dari kampung masih tak biasa naik lif..jangan kan nak suruh naik lif ..nak bersalin dispital pun takut walaupun wad bersalin hanya di tingkat dua.. .lagipu banyak budak budak yang masih belajar(medik student ler) yang sambut kelahiran..lagi takut orang kampung bila itu dicanangkan pada mereka begitu..biar bersalin di rumah aje tak yah pergi spital..akibatnya angka kelahiran tak selamat meningkat dan membimbangkan ..

Jadi bila wad bersalin di Hospital awam dibuka semula ,patient mencurah tiba di wad bersalin(produktif gitu)..mama yang masih baru sebagai MO disitu jadi kalut..dah lah bertugas cam biasa disiang hari..malamnya on-call yang ‘panas’ sepanjang malam ada aje kes emergency dan bila dinihari kes urgent dan cemas akan mencurah tiba dirujuk dari hospital daerah yang berjauhan..lekat uri,tumpah darah,.baby yang hulur tangan dulu sebelum masa bersalin bla..bla…Ibu ibu yang dirujuk pun macam kalau ditorehpun tak berdarah.pucat lesi..anaemia plus bleeding plus hypotension plus retain placenta.Pastu kalau nak buat MRP(remove plasenta secara manual dari rahim) hingga dua tiga kes badan pun tak daya nak selongkar plasenta diawal pagi gitu..last last mama yang berendam airmata.Bila jarum jam belum berdentang masuk waktu kerja hari berikutnya…bos India yang garang tu dah tercegat kat situ nak buat wad round!

“2 minit aje untuk clerk dan peksa patient” gertak doktor pakar yang bermuka serius.Mak oii!dalam hati memang gundah gulana,makan takyah ingat hinggakan kadang bila menjamah nasik yang disediakan pihak hospital dah basi rupanya ..dah dinihari.Anak di rumah 2 hari sekali baru sempat tengok ..tu pun balik mandi dan tukar baju aje..anak kalau sakitpun emak yang akan bawa pegi jumpa doktor kat klinik dekat umah,,mamanya?…jalanpun macam nak gelong.Kalau abah balik boleh ler bawa along jumpa mama masa rehat kejap di wad..dasyat kan?

Tapi tekanan kerja dan segala desakan semasa bekerja ditelan sebagai pengalaman berharga yang tidak pernah jumpa dalam mana mana medical textbook sebelum ini..semua itu dianggap sebagai peluang bukan beban..hingga pada suatu hari bila mama dah mula bahgia buat wad round dengan bos… tiba tiba dapat surat arahan terkini..sila lapor diri di Pejabat Kesihatan ……Bos naik angin bila MO nya yang dah boleh diharap ni (eheheh naik lif tekan butang ya) nak di bawa pergi… bergegas menalipon Pengarah pot pet ..pot pet tak tau apa cakapnya..tapi nampaknya dia kalah untuk mempertahankan mama di situ selamanya , cuma rayunya sebelum pergi ” Please come back, we need you here” .Tapi tenkiu boss saya dah banyak belajar darimu..tangkas dan pantas untuk clerk dan check patient telah mama dapat rahsianya…

oWH! pada tarikh yang sama abah bagitau dia baru dapat tranfer ke KB , berita gembira mulanya untuk duduk bersama sebagai suami-isteri  tapi mama dapat arahan ditugaskan ke tempat lain pula .

Sebab tu gamaknya setiap surat jabatan kerajaan akan tertulis “Saya Yang Menurut Perintah”….Mama dan abah sentiasa akur tanpa membantah..

Alah bisa tak jadi biasa

Leave a comment

“boleh ke saya ambik off hari ini, semalam saya on-call”

mohon mama keletihan selepas semalaman tak dapat tido bila bertugas di A&E yang kalut itu.Balik aje dari cuti bersalin hari tu macam kena qadha aje on-call ni .Walaupun banjir tenggelam pekan Kota Bharu semalamnya… air dah mencecah lantai A&E tapi tugas kena jalankan jugak..hampir lewat tengahmalam baru ada lori tentera yang hantar mama balik ke rumah.Pagi-pagi  esoknya dah dengar hon  lori itu lagi menunggu mama…laju mama berlari memanjat tangga depan lori yang agak gayat tinggi itu… dah jadi tranport rasmi pulak sejak banjir ini.

” You minta pada Matron you ler…”jawab Pengarah hospital yang duduk disebelah mama di tempat duduk depan trak tentera yang besar gedabak tu..Aikk?pengarah ni tak kenal aku ke?.”bisik mama dalam hati.Mungkin dia ingat mama ni staff nurse kot..ye lah bila banjir staff  diberi kelonggaran pakai baju biasa ke tempat kerja..Tu ler Pengarah ni asyik terperok dalam bilik aircond dia di bangunan pentadbiran diseberang jalan tu hinggakan staff dia yang low profile ni dia tak kenal. Sekali sekala tu turun ler tengok apa yang jadi pada anak buah di sini kan…ehhee….tapi tak salah dia juga mungkin semasa mama jumpa dia  lapor diri 3bulan yang lalu badan mama tak selim melim gini.ehehe..Ni baru lepas pantang…dulu gravid uterus.

“saya your doktor kat Casualty bukan staff nurse ” jelas mama agak geram…mengantuk semalam belum habis.Semalaman tak lelap tidur anak sulong mama meragam asyik merengek menangis..peluk nangis, masuk buai nangis..serba tak kena ..pengalaman menjaga anak pertama agak mencabar ..abahnya bertugas nun jauh dihujung semenanjung dekat dengan sempadan negara lain..mujur ada mak mertua yang menunggu tapi kesian gak dia yang letih menjaga seharian semasa mama bekerja.Ingat tu malam malam takyah ganggu dia lagi…dah dekat nak siang baru dia terlelap mungkin dah penat nangis kot..sejak lahir dia memang gitu.. mungkin kena sindrom 3-month colic kot?

Itu baru permulaan hidup sabagai seorang MO,yang baru bergelar  ibu dan isteri..Tapi bila wad bersalin di situ nak di buka semula selepas banjir mama dapat arahan baru dari Pengarah.

” Sila lapor diri kepada ketua unit O&G pada…………….”iaitu esok harinya.Masa buat housemanship dulu tak sempat buat posting ke unit itu lagi..Camna ni?…

kes study..

4 Comments

jom tengok gambar ini..this guy datang dengan skin lesion camgini..pedih dan sakit..tak gatal

kayap

kayap1

sorang anak 9tahun dengan lesion yang hampir serupa..

childhzoster

childhzoster2

childhzoster3

cuba teka apakah skin lesion ini?

Ada yang kata(orang tua tua la..)kalau bercantum ni boleh mati betui ke?

Older Entries