maaf tajuk hari ni kurang menyelerakan..ye la bulan posa jangan bazirkan air liur kan?

yerkkkkk!! like everybody and everyday bisnes..membuang air besar setiap hari jarang kita menghargainya.Seperti kita bernaafas, udara yang masuk lebih oksijen dan hembus keluar bahan toksik karbon diaoksid pun kita tidak menilainya kan?Bagaimana kalau rutin ini tidak terjadi?

Ah haaaa…budak  pempuan 13 tahun ini datang dengan wajah berkerut dan ‘smelly’ menahan kesakitan kerana sistem sisa toksiknya tidak berfungsi seperti biasa.Dah tak be*** 3minggu dah.Tapi sekarang tak boleh nak kontrol najisnya yang cair meleleh(soiling) tetapi bila diteran tak mau keluar.Siksa nya kan.?Pastu yang menambah tension remaja ni emak dan kakaknya pulak asyik marah marah sebab dia meninggalkan bau yang kurang menyenangkan  selepas bangun dari duduknya.”Degil! suruh teran bagi keluar tak nak,nak simpan buat apa!”gerutu ibunya di depan mama.Kalaulah ibu ini boleh faham masaalah anaknya ini….katanya dah bawa pegi hospital 2 kali tapi doktor kata tak boleh buat apa , kat emergency sekali tapi dia bagi ubat saja pastu suruh balik…tak sudi nak cek tengok apa yang terjadi di belakangnya..Mungkin doktor tu ingat bukan kes liwat atau bukan medico-legal kes jadi tak perlu peksa?sembelit 3 hari mungkin kes biasa tau tapi kalau 3 minggu.. dah luarbiasa….ini kes fecal impaction yang perlukan rawatan sewajarnya…jadi tugas doktor untuk memeriksa di tempat sewajarnya sangatlah diperlukan …menderita patient tau..

A fecal impaction is a large mass of dry, hard stool that can develop in the rectum due to chronic constipation. This mass may be so hard that it cannot come out of the body. Watery stool from higher in the bowel may move around the mass and leak out, causing soiling.

untuk keterangan lanjut lihat di sini

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000230.htm