sekali lagi mama melihat ada hikmah disebalik  keputusan PRU kali ini. mama ingin menasihatkan(kalau nak dengar ler) pihak yang kalah ambiklah peluang ini untuk berehat di rumah …balik melihat kembali muka anak isteri dan saudara mara yang selama ini tak sempat dipedulikan kerana sibuk dengan urusan politik yang takpernah selesai sebelum ini.Sibukk menabur janji yang Tuhan rasa takmampu kamu tunaikan semasa berkempen yang lalu jadi eloklah bermuhasabah diri.

Mama percaya dan yakin dimana manapun sekarang, dikedai kopi,dimedia dan parablogger semuanya membincangkan isu ini sekarang.Masing masing memberi pendapat dan pandangan.Tapi mama kesian gak pada yang kalah.selain kutukkan dan garam nista dituangkan diatas perasaan luka itu menambahkan pedihnya hinggakan ada yang sebak dada dan sesak nafas dibuatnya..STRESS tu.Bagi mama ini akan menambah peluang penyakit coronary jantung menyerang tau;boleh meningkat darah tinggi.boleh pening kepala!

”pening kepala pakcik ni dok pikiaq(fikir) sapa yang jadi MB Perak ni?”komplen pakcik (penyokong parti bulan )yang hanya berkencing manis sebelum ini tapi sekarang BP(blood pressure) dah naik..sebab dah tak boleh tidor malam memikiorkannya. Urusan negeri tu pakcik serahkan pada baginda sultan ler.DEpa dah hantar 3 nama tu nanti baginda Sultan buat pilihan yang tepat yang mana berkenan dihati.Tapi dalam hati berdoa gak biar ler yang sama ideologi ngan kita memerintah…

” Biar padan muka deme;masa deme di atas , masa ada jawatan deme buat kerja tak ingat orang bawah,yang deme tau dok merancang bagaimana nak jatuhkan kawan sendiri supaya diri sendiri boleh naik jawatan lepas ni.Saya tunjuk sendiri kepada calun kawasan saya; mesej yang saya terima dari calun sebelah yang cuba jatuhkannya; kawan sendiri dengan harapan dia boleh duduk dalam kerusi exco lepas ni.Tau tau dua dua karam”gerutu Tok sidang(boleh teka parti mana kan?) yang baru teringat yang batuknya dah dua minggu tak baik baik lagi sejak berkempen.

‘Makcik kamu ni dah tak lena tidor selepas keputusan pilihanraya hari tu.Dia takut jadi apa apa bila pembangkang memerintah”bagitau pakcik yang bawa makcik yang terkena phobia anggapan negatif.Makcik ni kuat berkempen parti be end dulu.

Apapun mama percaya berat mata memandang berat lagi beban yang ditanggung oleh keempat empat pemimpin negeri yang kalah tu.Mama rasa lagu ni sesuai mereka nyanyikan sebelum pergi:

Advertisements