Dapat berita dari adik di kampung yang orang kampung mama nun di utagha, Omaq, tersungkur jatuh dan meninggal selepas membuang undi di pusat mengundi.Tragedi yang agak mengejutkan ini berlaku di depan mata adik yang kebetulan berada di situ pada masa tersebut.Omaq;48 tahun memang mempunyai masaalah jantung dengan pacemaker, tinggal sebelah umah emak Meen; penerbit MELODI di TV3 tu juga merupakan sepupunya.Jadi ayah yang bertugas ditempat mengundi terpaksa bergegas pulang untuk menguruskan mayat Omaq.(cerita dan gambar dalam beritaTV1/TV3 berita pagi ini).Innalillah….

Semalam sewaktu turun mengundi di sekolah yang telah ditentukan untuk mama membuang undi…kelihatannya suasana sunyi sepi, takperlu beratur pun. Hulur i.c, cek nama, katanya masuk saluran dua, tunjuk ic skali lagi, disebut nama mama kuat kuat sebelum diserahkan kertas undi.Terus pangkah yang mana berkenan di hati, lipat masukkan dalam kotak jernih tu..pastu selesai.Cepatnya kan.Tapi waktu tu jam tepat 1.20 tghari.Takada orang dah….Awal pagi tadi baru tau kedua dua calun BN di sini menang seperti dijangkakan walaupun kawan kawan depa yang lain terkulat kulat takpercaya kepada keputusan PRU kali ini.Napa??? tak percaya????

Hari ini rakyat Malaysia telah membuat keputusan yang menjadi sejarah…pembangkang bertukar pemerintah,pemerintah jadi pembangkang….parti pemerintah ‘izin dalam terpaksa’ melepaskan 5 negeri …takleh nak bayangkan tiba -tiba ada menteri dah tak berpejabat lagi!Tiba tiba YB dah tak berjawatan lagi.Nak buat apa lepas ni?

Hikmahnya keputusan PRU12 kali ini dapat membuka mata pihak-pihak tertentu;kadang-kadang jalan yang terlalu lurus tanpa gangguan itu melekakan pemandunya..sekali sekala perlu ada bonggol tinggi untuk mengejutkannya dari lena’

Advertisements