apa ada pada nama?

4 Comments

tau apa itu gay?tau apa itu lesbian?tau apa itu homosex?…tahu!!!…sure pakat angkat tangan .

Pengalaman memberi ceramah kepada pelajar sekolah dan bakal pengantin terminology ini sudah sinonim dengan jangkitan HIV/AIDS dan gaya hidup ‘so sial’ sekarang…amat difahami dan dimengertikan.

Tetapi bagaimana dengan drug addict yang lalok dijalanan, ditepi longkang..maknyah dan pelacur yang terbabas dengan mencari makan dengan menggunakan hukum ‘darurat’ yang dipakai dari kenyataan seorang ilmuan agama wanita yang sudah berjawatan politik.Istilah istilah glamer ini tidak sampai kepada mereka yang berisiko.Mereka tak sedar yang label label homo,lesbian dan gay itu ditujukan kepada mereka ..bukan mereka tahupun.Laaaaa….gitu ke? Jom kita baca kisah ini….

“kamu ni gay ke?”soal mama pada budak muda berusia 20an bila dia mengadu ada ketuat di sekeliling duburnya.Dia tercengang sambil menggelengkan kepalanya..geleng apa? bukan gay ke ? atau tak tau apa itu gay?.

“kamu tau apa itu homosexual?”saja mama bagi dia konfius lagi.Berkerut dahinya tanpa jawapan…

Dia sekolah takat darjah 6 saja.Duduk di kampung menolong ayahnya di ladang.Mangsa kemiskinan dan kemalasan mungkin….. menyebabkannya tercicir untuk meneruskan pengajiannya.Jadi mungkin masa kempen Kesedaran HIV/AIDS kat sekolah dia terlepas!

“Ada sesiapa usik atau guna jalan belakang kamu ni?” soal mama lagi.Dia yang heran sejak tadi mula tersengih sengih … “Ermmm…Ada.Errr macamana doktor bleh tau?”.balasnya mula gelisah mungkin rahsianya dah terbongkar.

Hah!…mama mula mengorek rahsia…berkongsi di sini bukan bertujuan untuk mendedahkan secret file mereka tetapi untuk menjadi pengajaran kepada masyarakat kita yang sangat sulit memperkatakan perkara sulit yang akhirnya menyulitkan mereka….berapa banyak sulit daaaa….sori BM mama masa SPM takat cukup makan aje…

“Ada sorang abang sebelah umah tu baru balik dari Key Eel ..dia ajak saya tengok video entah apa kat umah dia..pastu dia ajak saya buat camtu..mula mula sekali, kemudian dua tiga kali bila ada peluang …..pastu dia bawa saya gi kerja kat Key Eel..pastu lagi ramai abang abang di sana ajak buat camtu”…ceritanya lagi.Itu ler kan mama dah cakap dia tak tau apa itu gay, apa itu homo…dipergunakan begitu.

“Tapi sejak akhir akhirnya saya selalu tak sihat…berenti kerja kat sana …balik kampung semula. Masaalahnya rasa tak selesa sejak naik benda ni kat situ..mula mula sikit ingatkan biasa…pastu dah makin banyak sekarang ni.Ada ubat ke?”..soalnya semula ,berbalik kepada tujuan utamanya datang.

analwart.jpg

Mama bersimpati dengan kejahilannya…tapi sebenarnya kena empati.

‘Pernah dapat rawatan di mana mana sebelum ni?” soal mama saja nak menduga.

‘Pernah …kat klinik k*******n tapi deme bagi ubat je tak cek pun”.Tu ler masaalahnya…. ada doktor sendiri yang takut nak tengok kes kes begini.

“Kamu nak buat ujian HIV tak?” soal mama selepas panjang lebar mama berterus terang tentang kemungkinan jangkitan HIV terhadapnya.

“mahal ke? saya tak bawa banyak duit ni.Saya tolong ayah kat ladang je sekarang ni.”katanya berterus terang…”Yang penting kamu setuju”…balas mama.

Seminggu kemudian dia datang kembali dengan keputusan ujian di tangan mama….Sah! HIV positif!

“Camna saya nak bagitau keluarga saya ni ada penyakit ni…mesti deme tak percaya sebab saya belum kawin lagi…… macamana boleh dapat???”….

Laaaaa…..itu pulak yang menjadi masaalah nya?

bila cikgu kencing berlari…

Leave a comment

“eeeeee dah teruk la cikgu J tu mama,asyik nak marah kejenya.Tadi kami kena marah lagi.Tapi bukan salah kami.”gerutu Azim bercerita tentang cikgu J, cikgu Englishnya yang selalu mooody…..sambil sibuk tangannya menyuap makanan, lapar baru balik dari sekolah.

Azim baru masuk tingkat 1 bersekolah tahun ini…pengalaman di sekolah baru bergelar menengah selalu mengujakannya. Tapi dia dan rakan sekelasnya selalu taktahan dengan perangai cikgu yang satu ni…cikgu J cepat merajuk, marah marah dan selalu sentap tak mau ngajar bila ada sedikit kesilapan murid lakukan,nak senyum?minta maaf….dia belum pandai lagi.Bila jumpa, pelajar bagi salam tak dijawabnya..muncungnya je yang panjang.

“Tadi masa subjek English dia ada pesan kat pelajar kelas lain suruh kami pegi ke Blok A (kelas Azim kat blok F).Tapi pelajar tu terlupa nak begitau kami pulak.Kami dok tunggu dalam kelas macam biasa..dah dekat nak habis waktu English baru cikgu tu datang marah marah.Kami yang tak tau apa apa tercengang heran…”laju Azim bercerita.Hari tu macam waktu Subjek English yang lepas lepas mereka tak belajar apa apa.Cikgu J asyik melayan marah dan rajuknya.Pelajar hanya diam menyimpan benci…

Habis Azim bercerita abah bertanya,’ Pastu camna Azim ngan kengkawan nak selesaikan masaalah ni.?.saja abah nak menduga.

‘Nak mama dan abah komplen kat gurubesar ke?” saja mama berseloro.( jangan main main…nak komplen sekarang ooooo silap silap makbapa kena saman ngan NUTP plak)

“Eh! jangan mama nanti teruk Azim kena marah ngan dia” pantas Azim mencelah.” Dah lah hari tu dia marah Azim sebab lambat masuk kelas dia,tapi kami ada perjumpaan pengawas hari tu”kata Azim yang baru dilantik menjadi pengawas sekolah.

” Ala cikgu tu dah menopause kot moody semacam je tu …”seloro mama lagi.

“gini lah ,Azim ngan kengkawan pakat ler ramai -ramai pegi jumpa cikgu J.Tanya dia apa patut kome buat untuk bagi cikgu J tak marah lagi,berani?” saran abah pada Azim. Jadi masaalah ‘ besar’ pada diaorang yang belum dapat belajar dengan sempurna subjek English setelah hampir 3 minggu di sekolah.

Hari Rabu minggu itu sekolah mengadakan perjumpaan ‘suaikenal dan bertukar fikiran’dengan semua ibubapa pelajar -pelajar tingkatan 1,peluang ini digunakan sepenuhnya oleh parent.

Jumaat walaupun takda English dalam jadual waktu Azim, cikgu J masuk kelas sebelum loceng waktu akhir sekolah di bunyikan.

‘Tiba- tiba Cikgu J bagi homework yang banyak kat kami cuti hujung minggu ni” ………………Balas dendam gamaknya lepas kena komplen ngan parent tempohari.

Semalam Azim kecoh lagi semasa balik dari sekolah,” Hari ni cikgu J takbercakap dalam kelas,semua arahan ditulis atas whiteboard je…tapi dia merajuk keluar awal dari kelas sebab bila dia tulis kat white board “raise your hand to answer ” tak ada respon”…

Ada Cadangan anda untuk mengatasi masaalah cikgu ini?….. Harap jangan minta mama tulis surat komplen.

Petang yang panjang…

8 Comments

Petang tadi sedang silih berganti patient masuk untuk mendapat rawatan tiba tiba masuk seorang kakak yang memotong que …….nampak tergesa gesa dia,”Maaf, doktor saya tak sakit apa apa tapi nak minta tolong sikit..tentang mak saya.,”di tangan ada sekeping kertas yang di hulurkan pada mama.Discharge note dan appointment card dari hospital.

Mama kenal kakak ini, baru minggu lepas dia datang membawa ibunya yang sakit kencing manis dan diserang stroke sebelah kiri badan(left hemiplegia) tiba tiba pagi itu…pemeriksaan mama mendapati ibunya juga mengalami cardiac arrhythmia (abnormal heart rhythm) – atrial fibrillation,fenomena yang memungkinkan ibu tua ini mendapat stroke.Jadi mama rujuk terus ke hospital sebelum terlewat.

“Masuk wad 4 hari je ari tu..pastu dah elok sikit cuma tak boleh berjalan je sebab sebelah kirinya badannya masih lemah,tapi sejak 2-3 hari lepas dia tak boleh nak makan ..tak boleh nak menelan …minumpun asyik tersedak aje. Tapi ari ni nampak dia teruk benar…asyik tidur aje.Saya kat rumah tak tau nak buat apa…takkan nak tengok aje..makan idak , minum tidak…kesian kat dia”.Nampak benar risau kakak ni, letih diwajahnya masih belum hilang..ye la menunggu maknya sepanjang di wad tempohari agaknya.

Katanya, suaminya juga ….masih di wad menunggu masa untuk pembedahan hempedu…Ohhhh!Untuk suatu ketika dua musibah bertimpa…tentu akak ni sedih juga mengenangkan suaminya keseorangan dalam wad.Dan pada masa yang sama nak menjaga ibu tua yang terlantar di rumahnya…

“Minta tolong doktor pegi tengok macamana gayanya…Doktor bagi appoinment lambat lagi ,bulan 3 ni”Mama membelek belek kad temujanji dan discharge note dari hospital tempohari.Tertulis di situ AF ?MURAL THROMBUS plan for echo bulan March ini (Hah??? sempat ke?).

Mama rasa serbasalah…kalau nak pergi melawat rumah sekarang….. patient di klinik macamana?Jam dah pukul 5.00 petang.Dah terbabas janji ngan Arif dan Angah nak ambik diaorang balik dari latihan sukan di sekolah.Patient masih ramai kat luar..ye la semalam Thaipusam mama buka halfday aje…malam ni ..malam Jumaat klinik tutup macam selalu…..jadi patient tetap menunggu…dan kakak ni pun menunggu jawapan pasti dari mama.

“ginilah kak..akak balik dulu , bila saya habis tengok pesakit di sini…Insyaallah saya pergi..”jawapan mama melegakannya.Mama tau umahnya agak jauh ke pendalaman ,…..kalau terlajak sikit dah masuk kawasan perkampungan orang asli….kalau hari malam jalannya tentu gelap gulita dengan hutan di kiri kanannya….ngeri juga nak pegi sorang sorang.

5.30 ptg Arif call bagitau dia balik ngan abahnya…Sori anakku mama terlupa pasal kamu..and thanks to abah yang sentiasa beringat tentang anak anaknya.Bila selesai melihat patient jam dah menunjukkan pukul 6.45 petang .Letih..dahaga..lapar…Hari dah mula gelap…hujan dah mula rintik rintik kat luar.Camna ni?…tapi janji dah di buat.Call rumah bercakap ngan Arif bagitau dia yang mama mungkin balik leeewat ..suruh dia bagitau abah yang mungkin dah bersiap ke surau…

Ditemani duaorang staff mama…memandu di jalan yang dah mula sunyi ke kampung tersebut…lorong lorong kampung di kiri kananya penuh ngan kawasan dusun buah durian yang agak semak tak terurus….dengan rumah kampung sebuah sebuah tak berpagar berjauhan antara satu sama lain dan ada banyak rumah yang usang di tinggalkan penghuninya hampir roboh…jalan sehala yang baru berturap tar membawa kami ke hujung kampung…yang mana satu rumah ni?…nampak ada banyak kereta kat rumah sebelah kiri tu…tapi tak nampak kelibat orang di luar rumah.Mungkin ini rumahnya sebab nampak macam umah orang sakit…senyap dan sunyi…Betul telahan mama..bila parking je kereta kakak tadi meluru datang menyambut kami…

Tanpa membuang masa mama masuk ke rumah meneruskan mission yang seterusnya…

Ibu tua itu terbaring lesu di tengah rumah..saudara mara dah menunggu di hujung kepala, kanan dan kirinya…teringat pada aruah tok dulu macam gini la jugak masa sakitnya..tapi tok anak anak, cucu dan cicitnya lagi ramai dari ini…

Mama dekat dengan ibu tua ini dari kanan.Right…Ingat tu Along… always try to examine your patient from the right.Itu bedside manners.Panggil namanya,no respon,pegang tangannya …panas!Demam makcik ni…cek pulse masih kuat , normal rentaknya walaupun agak tacchy.BP OK, ‘air hunger breathing’…tapiii mulutnya yang ternganga tanpa gigi nampak tersssangat la keringnya..mata kering…dah ada putih putih di lidahnya…oral thrush.Dah putih dalam mulut ,”Not a good sign” kata orang kampung.. Chest clear…jantung orait…check glukos darah…mak oiii! mama punya glucometer menunjukkan readingnya ‘HIGH’!..DKA !Diabetic Coma.

“saya dah tak bagi dia makan ubat kencing manis dah…dia tak boleh nak telan..airpun dia payah nak minum.Tapi sejak dua tiga hari yang lepas dia nak makan laici,nak bubur, nak pengat,nak kuih bingka,nestum bancuh ngan susu pekat..saya bagi je tak sampai hati pulak…tapi ubat memang saya tak bagi dah.”…bagitau kakak tadi bila mama tunjukkan keputusan gula padanya…

Pastu macamna? nak bagi peluang ke pada mak ni?” soal mama pada anak anaknya selepas mencadangkan agar ibu tua ini di bawa segera ke hospital.Bla..bla…bla..bagitau apa rawatan yang boleh dibuat nanti.

“Tapi sapa nak menunggu ,saya dah tak lalu(dah tak larat) dah…hari tu saya yang menunggunya..letih tu pun belum hilang lagi…diaorang ni pun (sambil merujuk pada kakak kakaknya yang lain di situ) ..tak mau nak tunggu kat spital tu.masing masing ada hal.. dah nak balik…esok suami saya nak kena bedah” kakak tadi memandang pada kakak kakaknya mohon simpati.

takngapa kalau takder yang nak menunggu..misi boleh jaga“pujuk mama.Deme menggangguk.Apa la deme ni mak sorang ni pun bertolak tolak nak jaga…mak bukan boleh di beli kat pasar malam oiii.Dulu masa deme kecik kecik mak ni la yang berjaga malam tukar lampin basah tu… boleh aje…Bergilir ler jaga(gerutu mama dalam hati).

Teringat pada my mak saudara Wa Yam yang masih kat wad..ditunggu oleh cucu lelakinya,Faiz yang darjah 6 bergilir dengan kakaknya, adik Mira tingkatan 4(semalam mama call Faiz sedang tunggu toknya dalam wad …dia dok buat kerja sekolah sebelah katil toknya)…Malam ni abah pulak tunggu katanya…Terfikir jugak..esok esok kalau mama sakit gini ada ke anak anak atau yang sewaktu dengannya nak tunggu?.”Hangpa takpa la ada anak pempuan boleh tolong tukaq lampin hangpa bila tua tua nanti”pernah mama berseloro ngan adik adik mama, Rohani , Zaharah dan Rohaya .uish!melalut ke lain ler pulak ..hari dah nak gelap ni…

Terus mama call ER hospital T…tapi..alamak! takder liputan ler pulak (012 Maxis harap maklum yer..nanti i tukar ke 019 baru you tau…padan muka)pinjam enfon adik kecik yang baru darjah 4 tu dia pakai 019… dapat cakap ngan MA bertugas.minta hantarkan ambulan segera..ada patient koma DKA kat sini..Sementara menunggu ambulan sampai mama tulis surat referral atas kertas garis dua ,buku sekolah adik tadi (borang referral terlupa bawa ehehehe….sori ye..harap harap MO casualty tak reject rujukkan mama hanya sebab ini)…

Bila semuanya dah selesai. Hantar staff balik..on da way Angah ngan Azim serta Abah bertalu talu telefon bertanyakan mama kat mana…Petang yang panjang hari ini…Mujur sempat Maghrib di rumah.Abah masih kat surau ..malam ni ada pengajian tafsir Alquran…maaf ler ustaz..Mama dah nampak bantal.Selesai sembahyang Arif bawa kerja sekolahnya depan mama……..“Tolong Arif buat sains dan kerja seni ni mama“….Dia pun nampak keletihan selepas latihan sukan petang tadi.

OK OK …KO…

Gambar hiasan:

gambar anak anak mama yang rajin di dapur:Angah, Azim,Arif(berbaju merah nampak kepala je) sepupu deme pun sama Ein dan Own.

dsc01710.jpg

dan Along pun sama:

dsc01717.jpg

Buah di tandan kami dah semakin luruh..

2 Comments

Pernah tengok tandan kelapa? Pada yang tak berpeluang melihat macamana rupanya tandan kelapa gini rupanya;

kelapa-berbuah1-chepa.jpg

“Buah di tandan kami dah semakin luruh”kata ayah pada mama semasa balik kampung baru baru ini menghadiri kematian makngah Siah ,kakak ayah. Ayah merujuk kepada kematian kakaknya dari sembilan beradik.Makngah telah memulakannya.

Keluhan ayah ada sebabnya dan benarnya.Sejak kebelakangan ini adik beradiknya termasuk ayah sendiri satu persatu keluar masuk hospital.Penyakit kronik,darah tinggi, kencing manis yang hinggapi sejak sekian dulu sudah mula melemahkan fungsi jantung memasing.

Makteh , Adik ayah dah dua kali stoke…sekarang masih tak lancar bercakap, tak boleh berjalan ..berkerusi roda,berpampers semula…

Wa Yam,lewat 70an,kakak sulung ayah ,pesakit yang paling patuh dengan nasihat doktor, paling setia memenuhi apointment lawatan ke klinik sejak bertahun tahun dulu kerna darah tingginya..dan paling ingat dan tepat dengan jadual ubatnya…tetapi ujian darah yang mama hantar untuk general screening semasa Wa datang ke rumah mama hujung tahun lalu agak membimbangkan mama.Serum creatinine dan paras ureanya sudah melangkau paras normal.Dia dah mula bengkak bengkak kaki..dan cepat penat bila berjalan jauh.Selalu pening dan sakit ‘ulu hati’ kata Wa.Mama tahu jantungnya dah tak kuat ,bacaan tekanan darahnya rendah kadang kadang mencecah 90/60mmHg je .(mama akan selalu peksa BP Wa setiap kali berpeluang balik kampung)Tapi doktor bagitau terus makan ubat darah tinggi macam biasa 3 kali sehari….Padan ler pening Wa tak hilang .Wa Yam orangnya tak banyak komplen..sakitnya tak di keluhnya tapi mama rasa ada yang tak kena…Senyum masih tak lekang di bibirnya bila berjumpa.

Petang semalam semasa mama di klinik,Adik mama merangkap menantu Wa,Rohani tepon,dari Kedah bagitau Wa tak dapat tidor semalam ..penat katanya .”Boleh cakap ngan Wa sendiri?”,pinta mama.

“Semalam tak dapat tidor seghecip(dibaca ‘semalaman’) pun, penat bila baring..kepala sakit rasa berat semacam je…ulu hatinya ni rasa senak..sakit “dengar suara Wa di talian.

“Wa, kaki bengkak lagi ke?” tanya mama cuba untuk mendapat gambarannya dari jauh.

“Masih bengkak, tapi dah makan ubat kencing tu ..” penat cakapnya kedengaran.Wa perlu dipeksa doktor segera fikir mama.

“Takpa Wa jaga diri …boleh bagi cakap ngan Rohani sat”..mama minta bercakap ngan Rohani ,menantunya yang tinggal bersamanya .

“Tolong bawa Wa pi jumpa doktor segera ,pergi hospital jangan ke klinik..terus ke emergency”pinta mama.

Petang tu dapat mesej dari Rohani,” Wa masuk wad jantung, wayar berselerat penuh badan , takut tengok .Tapi kami tak dan(dibaca’ tak sempat’) nak jumpa ngan doktor dalam wad, nak tau apa sakit dia” …Itu doktor kita ,bukan macam kita lihat dalam ER ke atau HOUSE ke yang doktornya sentiasa bersedia mahu bercakap dengan relatif pesakit.Mungkin doktor kita terlalu bizi untuk berbuat demikian.?..

Hari ni mama call ke wad, doktor takder kat wad tetapi dapat cakap ngan staff nurse yang baikhati…Wa kena “STEMI with CCF and HPT’.Nampaknya hujung minggu ni mama mungkin kena balik ke sana lagi…

Tapi Along mula bercuti hujung minggu ni?Nak kena pegi ambil ke atau nak terbang terus ke sana?

belakang parang kalau diasah lagikan tajam…inikan pula

4 Comments

“Laaaaaaaaaa….boleh harap ke dia nak jaga anak you dengan keadaannya yang tak sempurna tu,takut jatuh tergolek anak you bila didukungnya nanti?”komen kawan mama bila melihat pembantu rumah mama yang tidak sempurna jari kaki dan tangannya 16 tahun yang lalu.

‘Boleh ke dia buat kerja,budak hingusan lagi tu” komen negatif dari teman tidak mengurangkan keyakinan mama atas kemampuan anak remaja dari kampung tempatan yang baru habis Tingkatan 3.Kepayahan hidup menyebabkan dia akur untuk berenti sekolah. Dari takberbuat apa apa di rumah dia setuju atas pelawaan driver abah untuk bekerja di rumah mama, sebuah kuarter kerajaan di Klinik Kesihatan semasa mama bertugas di Pantai Timur .

Tugasnya menjaga Along yang baru berusia 3tahun dan Angah yang baru dua bulan usianya,sediakan susu untuk Along dan Angah?…. takperlu… sebab mama akan pulang seketika dari klinik yang tak sampai 5 minit berjalan kaki untuk menyusukannya .Memasak? mengemas rumah?membasuh?…bukan dalam duti rosternya lagi.

Mama masih ingat hari pertama bekerja dia bermain kejar kejar ngan Along, berlari dari satu bilik ke satu bilik termasuk bilik mama!,bila letih dia akan berbaring atas sofa di ruang tamu sambil menonton tv…seperti yang dilakukan remaja lain di usianya.begitu naif sekali….

Walaupun dia taktahu memasak lebih lebih lagi masakan sebelah utagha…atau masakan sebelah pantai barat, dia akan duduk memerhati dan ringan tangan menolong menyediakan bahan untuk di masak..kupas apa yang patut…Sebelum pegi kerja Mama akan letakkan bahan mentah untuk dimasak dan bila balik dari kerja… mama lihat bawang dah siap dikupas, sayur dah siap dipotong dan ikan dah siap disiang dan dibersihkan!Walupun tak sesempurna mana tetapi mama menghargainya.

Kena banyak bertoleransi dengan pembantu kita.Kalau ada sebiji dua pingan mangkuk yang pecah usahlah dibesarkan …sapa yang saja saja nak pecahkannya ?Kalau ada sawang yang terlupa di bersihkan¬† kita buat ler sendiri bila ada masa.Jangan nak cepat naik angin…marah tak membawa kemana..hati sakit ..perkataan yang keluar dari mulut kita masa marah pasti akan menyakitkan orang yang dimarahi…Jangan nak tip top sepanjang masa…

Masih ingat lagi 5 tahun selepas itu ,Azim lahir….habis tempoh pantang dan kembali bekerja ….ketika mama sibuk menghadiri mesyuarat dan kursus di merata tempat semasa bertugas dengan gomen dulu dan Azim masih menyusu badan…Azim akan dibawa bersama kemana saja mama pergi untuk pastikan Azim mendapat bekalan susu mama sepanjang masa….dia lah yang diharap menemankan Azim di bilik hotel…Kalau ada yang menmikirkan masa kursus adalah masa untuk lupakan sekejap tugas di pejabat dan enjoy makan food hotel yang sedap sedap tetapi mama sebaliknya, masa teabreak mama akan berlari naik ke bilik hotel untuk breastfeed Azim,lunch break mama akan bergegas keluar dari hotel mencari lunch untuk pembantu mama,begitulah selalunya…so tak sempat nak enjoy kan…tapi tak apa itulah pengorbanan(eh?kan tanggungjawab tu) untuk pastikan Azim di breastfed seperti abang abangnya yang lain.

Pernah terjadi semasa mama menghadiri kursus di sebuah ………………… Inn(sorry dah lupa namanya) yang pada masa tu hanya satu satunya hotel yang ada di tapak pembinaan lapangan terbang KLIA(heran gak kenapa pihak penganjur kursus memilih tempat jin bertendang ni?) dan agak sukar untuk keluar mencari kedai makan di sekitarnya..bayang kan masa tu kawasan lapang bertanah merah yang telah diterangkan untuk pembangunan lapanganterbang …sayup mata memandang..sunyi … mama terpaksa berjalankaki seorang diri dilaluan lori hantu..jalan tanah merah yang berdebu…mencari kedai makan di’pekan kecil’ yang dipenuhi oleh wargaasing yang sedang bekerja di tapak pembinaan KLIA ..memng ngeri rasanya macam masuk pekan koboi bila diperhatikan sebegitu rupa oleh Mat Indon dan Mat Bangla yang dah lama tak jumpa pempuan tu ….napa tak makan kat hotel? …uish makanan Jepun pulak menunya tak reti nak makan… tapi Alhamdulillah selamat balik kembali ke hotel dengan lauk seadanya…nasi dah ada ..sib baik bawa periuk nasi.Itu citer dulu, sekarang Azim pun dah besar panjang..dah masuk menengah.

Sekarang,setelah 16 tahun bersama keluarga kami ,dah menjadi sebahagian keluarga kami…masaknya sama cekapnya dan terrornya ngan mama(ye ke?…eheehe agaknya ler..)..kemana kami pergi melancung pasti akan di bawa bersama…saudara mara sebelah mama dan abah pun dah memang¬† menghargai kehadirannya dalam keluarga kami…berapa ramai pun datang bertandang pasti kenyang perut dengan makanannya siap terhidang!…

.

perginya seorang teman..

3 Comments

semalam dapat berita teman di alam cyber Siti PKS(Siti Puteriku Sayang) telah kembali kerahmatullah..Innalillah. dan Al-Fatihah.Mungkin gambar ini mengingatkan Along…6 tahun lalu di opis Hijjaz.Siti bertudung biru baris paling bawah.

Padamu Dik Siti Hasyriah Binte Jahri akak hanya mampu berdoa;

“Allahumaghfirlaha warhamha Wa’fu’anha”
“Ya Allah ampunkanlah Siti Hasyriah bt Jahri dan belas kasihanilah dia serta berilah kesejahteraan kpdnya”
Semoga Allah menempatkan dia didlm golongan para solihat .
“Rababana atina fiddunya Hasanatan wafil-akhirati Hasanatan waqina ‘azabannaar”Amien.ramai-d-opishijjaz.jpg

tipah tertipu lagi…

6 Comments

jom tengok youtube ni dulu..comeynya siti nurhaliza..dan sedap betul lagu ini..happy besdei to Datin Seri Siti Nurhaliza

Petang itu sedang sibuk memeriksa patient di bilik mama tiba tiba masuk staff mama dalam bilik (selalunya mama tak benarkan staff berada dalam bilik semasa memeriksa patient…chaperon tak wajib untuk female doktorkan?…hehehe ..dia bagitau ada sorang doktor nak jumpa.”Eh siapa pulak?kawan ke?” Bukan..takder janji nak dating ngan sapa sapa pun hari ni.Kalau kawan selalunya call dulu sebelum datang..

Patient masih ramai menunggu di luar tapi fikirkan rakan seprofesion datang nak jumpa ,mama minta doktor ni masuk dulu…Ye la kita hormat pada rakan seprofesion kita macam janji masa angkat sumpah dulu. kan…

Mama bangun buka pintu jemput doktor ni masuk(menunjukkan rasa hormat padanya) seorang Indian man late 50’s ,short but smartly dressed tapi sikit genu valgus .Nampak dalam keadaan panik dan resah.

“I’m GP from Klinik Aman kat Pekan T.My car terlibat dalam kemalangan kat jalan masuk ke pekan ni tadi,terlanggar belakang, really my fault and i’ve to settle the case now..those guy waiting outside demand cash from me.if not..teruk la ” Mama memang takpernah jumpa atau kenal ngan doktor ni dari Klinik Aman tu tapi tau la klinik tu memang ujud di Pekan T.Mama memandang mukanya dengan perasaan kesian. So dapat bayangkan kalau kita berada di tempatnya kan?

Teringat peristiwa kereta mama yang tayar belakangnya pancit kat tengah tengah highwaay lepas Gua Tempurung arah utara.Masa tu mama bersama anak anak serta Adikmama Zam yang baru dapat lesen jadi pemandunya,kami mengejar masa nak hantar Zam naik bas balik ke Kedah,abah masih di Jepun.Jadi kereta import Jepun tu mamapun taktau di mana letak alatganti dan tayarnya.Panik gak .Kenderaan kat highway ni tau ajelah lajunya masyaallah!Anak anak mama suruh menunggu di sebelah pengadang jalan…jauh dari jalanraya sementara Zam terkial kial mencari jet kereta dan alatan perlu..jangan tanya mama ,tau bawa je…Tapi pertolongan Allah datang tanpa kita ketahui.Tiba tiba berenti sebuah kereta mercedes di depan kereta kami .Pemandu beserta bosnya berbangsa India turun berjalan menghala kepada kami.Nak membantu.Rupa rupanya dia ni toke kereta tempat mama beli dulu..jadi no problemlah….dia tahu mana letak alatganti.. macamana nak tukar tayarnya semua mereka lakukan .!Kebetulan yang menakjubkan.Jadi jangan serik untuk berbuat kebaikan sebab bantuan dari Allah taksemestinya datang dari orang yang kita bantu tapi boleh melalui perantara yang lebih baik dari itu.Dan jangan lupa doa sebelum naik kenderaan tu amalkan…Melalut la plak …dah tersasar dari cerita asal tadi…ehhee.

Berbalik pada citer GP ni.Belum sempat mama bertanya dia meneruskan kata katanya….

” Masaalahnya saya tak bawa enough cash seperti diminta mereka,My card (maybe refer to his ATM or credit card kot?)with my wife yang kat KL sekarang…really need your help”rayunya.

Mama tidak mau banyak soal lagipun tak mau patient resah menunggu lama di luar.”How much?”tanya mama.

“RM 5xx please..will pay you back later” He promised tanpa di pinta.Mama bangkit ke bilik Farmasi minta kat staff ,”Eh! banyak tu doktor..bleh percaya ke?lagipun kita ada banyak duit seringgit seringgit jer’ .kata staff mama,Intan yang selalu mencurigai pada sesiapa saja .”Takpa bagi je.Nak cepat ni”sahut mama .

Duit bertukar tangan.Sebelum keluar sempat dia membuka jam yang dipakainya dan meletakkan jam tangan berwarna keemasan bertulis berjenama ‘Rolex’ di atas meja mama.

“you keep this as a promise… “katanya sebelum bergegas keluar.

Balik rumah mama ceritakan hal ini pada abah sambil menyerahkan jamtangan yang di berinya….

Kih!kih!kih! abah ketawa…Aik napa ni?….

“Hhahahaha..mama kena tipu.Ni jam jenama je Rolex tapi tiruan la mama..tengok la ni ringan semacam je” ….

Untuk puaskan hati,esoknya mama pegi ke klinik yang dimaksudkan, nak jumpa doktor bertugas.Memang sah bukan orangnya!Tipah tertipu lagi.Grrrrr…..Mama ajak abah ke balai polis lepas tu…..

“kes camni puan nak buat report juga ke?” tanya polis bertugas….Grrrrr..

‘”Saya tak harap dapat balik duit tu ,tapi sekurang kurangnya encik ada data kes ini dan encik boleh buat sesuatu supaya kes ni tak berulang pada yang doktor lain,mungkin ramai lagi mangsanya di luar sana,. Banyak gak pendapatannya kalau hari hari gini.”…

Older Entries