“susah la kak.. kalau tak layan permintaan depa”keluh sorang kontraktor pembekal alatan pasukan beruniform di laut.(cuba teka ler pasukan mana..)

“Kita nak cari makan dengan depa,depa sain vocher, depa yang nak ngesahkan barang yang bekalkan tu ok ka tak ok…kalau tak entertain depa punya demand macam macam alasan depa bagi nak reject barang kita..bukan senang nak pegi order plak…skru sebiji pun kena beli kat obesi(baca oversea)….barang tempatan tak boleh pakai”

“bila nak raya depa telepon bagitau nak balik kg tayar dah botak…kena kita gantikan…bukan sebiji tayar kak..4 biji sekali!…

“Bila ajak depa belanja makan..depa order yang mahai mahai..untuk 2 orang makan order ikan sampai 2 ekor besaq2 pulak tu,makan pun takhabih….membazir”

“Depa tak minta tajaan pergi lawatan luarnegara sama ka,kot kot pi buat umrah ka haji ka kat Mekah nun?”celah mama menduga.

“Tu la kak….kalau depa nak minta pegi sana kita boleh buat pakej umrah ,hantaq depa ramai ramai p sana saya pun dapat gak pahala..Tapi bab nak kesana depa takmau sebut langsung..tak terbuka hati lagi kot ..yang depa dok sebut p tempat lain…tu yang serabut tu..

“Ni nak buka sekolah lagi teruk…’depa’ dah bagitau nak beli buku sekolah anak la, alatan sekolah la, uniform sekolah. la…bla..bla..bla..”..kesian mama tengok mukanya yang keletihan nak jaga bisnes periuk nasinya sehari hari sewaktu singgah di rumah tengahmalam itu.

Perkara begini dah jadi lumrah..jadi satu syarat yang tak tertulis dalam bisnes begini..Jadi macamana kita nak mengatasinya?…Nak p cerita kat BPR takut jadi macam kes lawyer dalam video tu…bukan isu yang di komplen yang di siasat tapi sapa yang ambik gambaq video tu pulak yang kena..Loqlaq la.. Slogan kerja satu ibadat termakhbul ke?

Advertisements