Pagi pagi hari Isnin 2 hari lepas mama memulakan kerja di klinik seperti biasa…selepas bercuti panjang sempena Aidul adha.

Patient agak ramai pagi ni …menjadikan mama cuba menyelesaikan setiap kes sebaik mungkin..yang kena chickepox perlu di dahulukan ,kesian gak tengok habis anak beranak nya yang 4 orang tu muka dan badan dah penuh ngan bintat-bintat berisi air , yang sakit kaki kena gout dah takleh jalan terpaksa guna wheelchair…nak dicepatkan..sakit mak oii!,yang muntah cirit dah lemah tak bermaya…yang bawa baby kecik ..takleh tunggu lama ..baby dah meragam..yang demam dah tak peduli sekeliling..dah letih duduk…

Yang membawa pesakit lagi ler…kereta yang parking kat luar tu..masa yang berdetik bererti bertambah nilai parkingnya yang perlu di bayar…yang datang menyewa kereta sewa/teksi pemandunya dah gelisah menunggu…

Sedang asyik merawat pesakit ..tiba tiba plup!..bilik mama menjadi gelap..kat luar pun begitu ..bekalan letrik terputus tiba -tiba !..Aik! mana emergency light bilik mama tak nyala pulak..capai lampu suluh cari plugnya..Hampeh! emergency lightnya plug tak di pasang ditempatnya…Cuti 4 hari yang lalu…staff mama cabut semua plug kecuali utk petisejuk sebelum bercuti hari tu.Memang gelap gulita jadinya…di dalam dan di ruang menunggu gelap gulita…jam dah hampir 11 pagi ..Patient masih ramai di luar camna ni?..

Di luar kedai kedengaran siren bomba…mama bergegas keluar.. Orangramai memenuhi jalanraya …jalan depan klinik mama tiba tiba jadi kalut..polis dah tiba mententeramkan dan menjaga traffic..kenderaan TNB pun ada..Rupa rupanya bank yang terletak dihujung barisan deret kedai mama ~i.e selang 5 kedai dari klinik mama terbakar!litar pintas.Nasib baik tindakan pantas staffnya memadamkan api yang menyala di wayar talian letrik cepat dipadamkan..if not???…if berlaku masa hari minggu, masa semua kedai di tutup tentu api yang menyala tu dengan gumbiranya meronda habis sederet barisan kedai kami….Oh! Nauzubillah!

Di dalam klinik patient masih setia menanti..mama tiada pilihan ..nak tengok patient di luar rasa tak selesa plak untuk patient..tak der privasi plak.Last last bawa alat alat dari bilik mama ke bilik paling belakang, bilik sembahyang @ bilikrehat staff..agak terang di situ, suasana plak berangin dan sejuk.bila tingkap di buka…pukul 1.45 baru semuanya selesai untuk sessi pagi…Bekalan letrik masih belum pulih lagi..

Petang camna ? nak buka ke?…

” saya datang sejak jam 10 tadi ..ni baru leh jumpa” kata pemuda Cina yang selalu datang untuk BP checknya…