Alhamdulillah…syukur kehadrat Allah bila segala galanya bermula dan menjadi seperti yang dirancangkan.

Sabtu 8 Disember , cuaca pagi itu bermula dengan redup yang nyaman, sejuk sebab malamnya hujan.Jam 5.30 pagi semua penghuni bila umah mama dah mula beratur booking bilik air.5 bilik air nampaknya masih tak mampu menampung penghuni yang ramai ..mama dan abah dah siap awal lagi.Bila turun bawah nampak Paidee ( anak angkat mama pelajar CUCMS)sedang menulis sesuatu…rupanya…doa untuk dibaca oleh Fitri masa majlis perasmian nanti, duduk bersama Paksu yang dah minum pagi.

Anak menakan mama, Mat Huzaid , 8tawun mai dari Kedah dan anak kembar Rohaya,dari Penang. Akmal dan Aiman , 4tawun(peserta termuda) pun nak join bersunat sekali… Hehehe Akmal cabut lari kemudiannya , hanya Aiman yang berjaya di sunatkan…Kesian Hapit yang kena gigit tinge ngan Akmal bila cuba mendukungnya,memaksa Akmal ke meja OT….Kanak kanak lain dah mula berkumpul seawal 7 pagi bersama parent masing masing untuk pendaftaran.156 semuanya yang ada dalam list awal pendaftaran.Ibubapa peserta ada yang datang membawa sumbangan kueh mueh dan bunga telur untuk bersama sama memeriahkan majlis….Dan Pink(CUCMS) bersama rakan rakannya yang manis manis pagi itu menjadi gadis dan bunga telur macam lagu Rahimah Rahim..

bungatelur.jpg

dsc02597.jpg

Di meja pendaftaran staff mama dah bersedia, bersama mereka ,student CUCMS Wani & her friends mula dikerumuni untuk pendaftaran, parent/penjaga kena isi 2 borang , satu untuk declare penyakit anaknya, satu lagi untuk consent i.e surat kebenaran bius. Nampak kalut juga di situ buat sementara.Selepas daftar depa semua diminta menunggu di kemah tempat perasmian…Tapi bila mama pegi tengok kemudiannya , kemah kosong, rupanya semua pegi tunggu YB kat entrance masuk Kg.Pasukan kompang cikgu K bersama anak anak muridnya seramai 20 orang segak berbaju melayu, Azim dan geng bunga manggar ‘bolen’nya dah bersedia menunggu di sana.

Mama pastikan tempat untuk pasukan perubatan ready dan tempat untuk pasukan dental(pergigian) di ketuai dipersetujui.Dr Maliga yang mulanya takut nak duduk di tepi beranda surau untuk buat dental check-up akhirnya akur setuju bila mama yakinkan dia bahwa kehadirannya di situ (surau) tidak akan menyinggung perasaan orang Melayu di situ.Tambahan lagi tugasnya memeriksa kesihatan gigi secara percuma pada hari itu sangat sangat dihargai.

Tiba tiba Farhana (1st year student CUCMS) yang akan bantu buat ujian pengesanan paras gula bersama staff Klinik Kesihatan nanti ..(blood sugar) tergesa gesa datang mendapatkan mama..panik je nampaknya.mesin pengecek glukosnya (glucometer) tak bleh berfungsi? Mama belek mesin dan strip yang di bawanya dari universitinya…..hahahaha….kesian dia ….rupanya lain mesin lain strip yang dibawanya…Glucometernya jenis Accucheck advantage , stripnya yang dibawa dari Bbraun Omnitest…mana boleh.macam charger Nokia mana boleh pasang ke telepon Samsung kann .Tak per pengalaman mengajar kita kan…sekurang kurangnya pasni tentu Farhana dah expert pasal glucometer berbanding dengan kawan kawan yan lain….Mama minta Along pegi ambil strip Advantage dan mesin glucometer omnitest dari klinik mama..dapat guna dua dua sekali…setel…

glucoscheck

Tanpa menunggu majlis perasmian..Abah uruskan di sana…

(ini gambar Fitri membaca doa masa majlis perasmian-ihsan dari flickr Pink….)

fitri-recite-doa.jpg

mama bergegas semula ke dewan bedah iaitu dewan orangramai dan bilik darjah sekolah agama yang telah di’tukar’ menjadi OT (Operation theatre).telah tersedia 22 OT Table (6 mejamurid yg dicantumkan menjadi seperti OT Table)-10 di dewan, 12 di sekolah agama.Semalam bersama student CUCMS,mereka menbantu membentang cadar dan bantal.cantik pulak bila di letak cadar putih , macam meja OT kat spital jadinya.

Di bilik makan sukarelawan ,Mama minta salah seorang student di situ untuk daftarkan semua sukarelawan yang datang.Dr Shahrul FMS dari Tg M paling awal sampai, Dr K Pengarah Hosp S.R dan staffnya juga diantara terawal tiba.

Checklistdi tangan,…barang disposable, ubat bius ,syringe dan needle serta lain lain peralatan perlu dewan bedah di check berulangkali…untuk pastikan kelancaran bila pembedahan berjalan sebentar nanti.Autoclave 2 di dewan , 3 di bilik bedah sekolah agama…..dibawa dari klinik/poliklinik berdekatan(thanks to MA Baharul yang baru kematian isteri malam itu tapi masih bersedia datang untuk membantu…terlalu besar pengorbanannya…jasamu di kenang) .

Mr. Presiden PPIM, Prof Latif dah tiba dari Cyberjaya bersama sama 20 orang lagi 2nd year Medic student dari CUCMS dan UMS,sebagai sukarelawan bersedia untuk bertugas!Mereka ini sudah berpengalamn menjalan sunathon sebelum ini di Johor, Sabah dan baru balik dari Kota Tinggi beberapa hari sebelum itu untuk program yang serupa.Pasukan sukarelawan dari Pejabat Kes.Daerah Petaling , Selangor seramai 7 orang juga tiba sejurus kemudiannya.Saudara Razak dan teamnya tiba dari Putrajaya.Semoga perjalanan pergi dan balik mereka selama ~ 2jam dipelihara dan berkati Allah.

Dr Azlina, Dr Faridah datang membantu …melengkapkan kumpulan mama dan sukarelawan lainnya dari Hospital Gerik, PKD LMS Taiping, PKD Batang Padang, Dr. Aznor dari Hospital Manjung dan rakannya surgeon dari Hospital Ampang,staff Hospital Ipoh, hospital Slim River, Hopsital Tapah, Kuala Kangsar dll menjadi semua meja OT digunakan sepenuhnya.

Kehadiran student CUCMS membantu…di perasmian Fitri membaca doa,dimeja pendaftaran Wani and the geng, di meja pemeriksaan perubatan Farhana dll, di bahgian pre-op, intra-op , :memujuk adik adik peserta sunat.:penyediaan ubat bius, Dzul, Alex dll tekun bertugas: mencuci alat pembedahan : menyucihamakan dan Along and few of them membantu pasukan sukarelawan semasa pembedahan, post-op Isha dan rakan rakan membawa adik adik yang dah disunatkan ke tempat rehat, ada yang membekalkan ubat selepas sunat dan memantau post-op komplikasi….sangat komited mereka ini melakukannya.(hope they will come out dengan complete report selepas ini)

Medic Student dari Perak Royal Medical College tiba kemudiannya ~70 of them!dan menyertai pasukan yang ramai di bilik pembedahan…(maaf tak sempat nak berbual panjang dengan rombongan mereka..jangan serik untuk join lagi ya Azura?…

Pada juruteknik TNB, Firdaus yang kebetulan suami Sha,staff mama dah di minta jasabaiknya standby kot kot letrik buat hal hari tu..dan memang betul betul terjadi pun!Black-out kejap…Tapi kehadiran bersama Firdaus dan rakannya Arif(anaknya pun bersunat gak hari tu) dengan segera benar-benar membantu.

Tidak menunggu upacara perasmian berakhir , 20 peserta pertama dah berjaya di sunatkan….dan segala galanya berjalan seperti yang dirancangkan….sila klik di sini untuk gambar gambar hari tersebut

http://syazhar.fotopages.com/

img_7571.jpg