Dah lama tak update rasa bersawang dah bloq mama ni..ehehe.

Alhamdulillah…sejak Jumaat lepas banyak menerima tetamu di rumah selain sibuk di tempat kerja tak sempat nak updatekan bloq ini .Kata orang tetamu datang membawa rezeki .Petang jumaat lepas, kawan along, Zul dan bondanya serta nendanya dari utara datang bertandang.Berbesar hati menerima mereka. Kami menjamu mee kari dan bubuq durian untuk mereka.

Malamnya adik bungsu mama,Zam dan isterinya serta anaknya Hadif dari KL bermalam di rumah sebelum meneruskan perjalanan balik ke kampung esoknya.Bestnya! balik dari kampung nanti mak ngan ayah janji nak ikut Zam dan akan tinggal di rumah mama selama seminggu.Kata mak, nak duduk ngan along sebelum anak sulung mama ini sambung belajar Ogos nanti.Along memang manja ngan toknya(emak mama) dan opahnya(emak abahnya).Sejak kecik mereka ini bergilir menjaganya.Maklumlah cucu sulung…

Sabtu agak bizi  dengan persiapan untuk forum di Surau. Penceramahnya Mufti Perak  akan hadir dan mama akan jadi tuanrumah untuk majlis jamuannya.Abah, along dan angah sibuk buat persiapan audiovisual di surau ,mama di bantu oleh  mother-in-law dan sister-in-law, Ayang bersiap sedia di rumah.Anak bungsu mama Arif dan sepupunya serta rakan rakan nya yang menjadi anak anak Tunas Harapan Surau dah sibuk bersiap dengan baju melayu dan sampin.Mereka dah excited untuk berjumpa , bersalam dan mencium tangan Dato’ Mufti .

Ramai yang memberi sumbangan ikhlas makanan tanpa di minta .Mak mertua bawa pulut ngan rendang kicap ayam.Ayang bawa puding, Cikgu dan adiknya yang tinggal depan surau hantar roti jala  dengan kuah kari.Awin staff NTV7  , anakjati di sini turun dari KL bawa appitizer tartlet buah(sedap!).

tartbuah.jpgKak Hajar di hujung kampung hantar pencuci mulut gak, salad buah buahan.Sabri roti canai hantar ikan kakap masak tiga rasa yang di sumbangkan oleh Abang Zam penjual ikan di pasar.Cikgu Rosli hantar sebakul buah buahan,nampak macam macam ada pulasan, manggis, rambutan dan etc….Pakcik Syed ranger pencen bawa air meneral untuk semua .Seorang hambaallah yang dalam perjalanan ke Lumut ternampak banner tentang forum di tempat mama, mengirimkan sumbangan wang derma untuk menjayakan forum.Katanya,”25% untuk makan dan selebihnya sedekah untuk surau”.Jazakallah….atas segalanya!

mufti.jpg

Seperti di janjikan pukul 7 petang Dato’ Sri mufti tiba bersama pemandunya .Selepas jamuan ringan di rumah , abah bawa Dato’ Sri ke surau bila azan maghrib di laungkan.Ramai yang hadir hinggakan  tak cukup tempat duduk yang di sediakan.Selama 2 jam Dato’ mufti berkongsi ilmunya dan kerisauan tentang isu Melayu Murtad yang menjadikannya ‘kurang popular’ di kalangan golongan tertentu hingga mendesaknya melepaskan jawatannya.Rasa gundah nya mengenai wujudnya segelintir golongan professional yang hanya pandai menggunakan sebahagian hadis dan ayat quran sebagai alat untuk mengiakan tindakkan mereka yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam.Bagaimana dia di halang untuk memberi ceramah di sebuah negeri lain hanya kerana kritikan dan kenyataan pedasnya demi kebenaran yang ditegasknnya.Rasa resahnya bila statement yang dikeluarkanya tidak mendapat sokongan dari oranglain yang bijak agama hanya semata mata nak jaga periok nasi masing masing.

Selesai ceramah Dato’ mufti dan tetamu menjamu selera di rumah.Rendang tok,ayam berempah, pajeri nenas dan udang sweetsour serta ikan kakap 3 rasa bersama nasi minyak.Dan cuci mulut dengan buah rambutan.Alhamdulillah makanan cukup untuksemua tetamu dan ada yang dapat dibekalkan pulang.Selepas bersogheh dengan Dato’ Mufti baru tau ghupanya salah seorang menantunya sama  batch dengan mama.

makanmufti.jpgdoa-mufti.jpgtetamu.jpg

Hari ini, Ahad sessi kendaranya selepas kenduri…agak meletihkan.sapu dan mop lantai ,jemur apa yang patut…sedar sedar jam dah hampir tengahari.Pukul 2ptg mama ada ceramah kursus kawin yang lebeykurang 1jam perjalanan ke sana tapi abah sudi untuk hantarkan macam biasa walaupun mama tau dia keletihan.Kami bertolak awal jadi sempat solat zuhur di masjid berhampiran pejabat agama tempat kursus berlangsung.Walaupunhari ini hari minggu cuma ada satu saf aje jemaah di belakang imam untuk solat zuhur di masjid yang besar dan gah itu.Memang betul la banyak tiang dari jemaah..

Wow! hari ini kehadiran ramai peserta kursus sangat sendat  dan padat hingga ke hujung dewan.Mungkin musim mengawan @musim kenduri kawin semasa musim cuti sekolah bulan Ogos ini dah dekat kot.Dan buat pertama kalinya mama melihat peserta lelaki memenuhi 3/4 dewan kuliah tersebut,selalunya sebaliknya.Alamak! dah la suara dah serak serak basah (banyak sgt makan rambutan kot) mikrofon pulak semput tapi alhamdulillah dapat juga selesaikan ceramah selama 1.5 jam.Dah sampai rumah…..  mama betul betul lepak.