cucu tok & wan…

Leave a comment

bila balik kampung cucu tok & wan cukup gumbira dapat bersama-sama…………….

[rockyou id=65985254&w=426&h=320]

Advertisements

banyak dugaan…

Leave a comment

azim.jpg

“banyak betul dugaannya, mama,”keluh  Azim setibanya dari sekolah.

“Cikgu nak buat perkemahan KRS hari Jumaat,Sabtu dan Ahad ni.Azim dah jemput kawan kawan datang umah hari Sabtu ni?”sambung Azim berkerut dahi.

Azim memang nak sangat pegi perkemahan tu,abah dah belikan uniformnya lengkap siap ngan butnya  bajunya kemeja hijau bertangan panjang yang tersilap beli patutnya untuk pempuan tu mama belum kerat lagi tangannya, dah bagitau mama sejak sebulan lepas tapi cikgu tak bagitau bila tarikhnya,hari ni baru habaq?.

“Tu la mama ,kalau sambut besdei Azim hari Khamis ni kan tak jadi macam ni. mama dah ubah hari Sabtu plak”gerutu Azim.

“Kan mama dah bagitau ari Khamis ni Azim boleh buat majlis tu tapi ..takada sesapa kat umah,Along takada,Abah kena ambik Along balik kesini petang tu,Arif nak ikut abah gak.Angah ada jamuan perpisahan dengan guru praktikal kat sekolahnya,jadi mc lagik.Azim boleh bergembira dengan kawan kawan hari tu tapi..bagaimana dengan adik beradik yang takdapat bersama sama??, …

kalau Sabtu ni ramai yang dapat bersama,selain keluarga kita, Acu dan Ya ngan Fija.Opah ngan Tok pun boleh datang ngan Ayang.Ien, Own dan kembaq pun mungkin ada sekali,tentu meriah.” pujuk mama.

Azim mengesat matanya yang dah berair…..

“tapi kawan tadi dah bagitau, dah balut hadiah Azim untuk hari Sabtu ni, jadi Azim bagitau cikgu tadi ,minta gantikan tempat Azim dengan Amirul,cikgu setuju”

Abah dah mula tersenyum sambil memandang mama.” kira okey la tu, anak abah dah boleh buat keputusan sendiri.Kan abah dah bagitau dulu dalam dunia ni kita tak boleh dapat kedua dua benda yang kita suka serentak,mesti ada pilihan”

memang….dalam  keadaan tertentu, kadang kadang kita terpaksa membuat pilihan ,walaupun bukan begitu kehendak kita.So besdei Azim esok,26hb ni ditunda pada 28ni….

yang terindah diwaktu pagi..

Leave a comment

dari lensa mama diwaktu pagi

[rockyou id=65659798&w=426&h=320]

TAKZIAH…

4 Comments

Innalillah….dan  takziah kepada Dato’ Dr. Adham Baba yang  kematian isterinya, Datin Taibah.Semoga roh allahyarhamah di tempatkan bersama sama orang orang yang beriman.Semoga sahabat kita dan anak anaknya bersabar di atas dugaan ini…

Di kampung mama juga ada kematian semalam,makcik Mimah yang berusia 66 tahun pergi setelah ~ sebulan menderita barah tulang.Bersinar lembut wajahnya tenang sewaktu mama mengesahkan kematiannya..Walaupun almarhumah bukan nama besar untuk dikenali tetapi keluhuran budinya meninggalkan kesan pada handai dan taulan.masing masing ingin memberi bakti terakhir seikhlas hati dari majlis tahlil hingga ke lianglahat.

“Ya Allah, terima kasih kerana meminjamkan mereka mereka ini kepada kami,dan terimalah mereka kembali disisimu,tempatkanlah mereka bersama sama orang yang beriman dengan RahmatMu…Amin”

palpitation….

1 Comment

Bersambung……dari ICU Gathering 

Ujung minggu itu mama sekeluarga bertolak balik tengok adik di hospital.Setelah hampir sebulan di dalam wad, buat wound dressing setiap hari, phone call dari adik mengatakan ada najis keluar ikut luka jahitan benar benar mengganggu mama.

“Tolong bagitau misi yang nak buat dressing petang ni , tunggu sat hingga kak sampai”pesan mama pada adik.Mama nak lihat sendiri lukanya.

Mak yang dah dekat sebulan menemani adik hanya tengok kat luarannya saja.”Elok, tiap tiap hari depa cuci” kata mak..bila mama tepon tanya.Adik sekarang di wad sakitpuan kelas biasa, ‘third class’.

Petang itu mama sampai tepat pada waktu melawat belum habis lagi…Malam ni mama nak temani adik di wad walaupun mak enggan balik berehat di rumah.

Habis waktu melawat, nurse memakai tudung putih bergaris dua ditepi berwarna ungu , panggil adik nak buat dressing,adik ditolak ke dressing room, baring..kemudian setelah plasternya di buka………..mama lihat ini!

dan ini…. 

Masih dalam terkejut mama tanya nurse,”Doktor dah tengok ka ni?”sambil menunjuk pada cecair kuning berbau najis yang keluar melalui luka jahitan adik.

Tanpa menunggu jawapan mama mencari doktor di kaunter.Ada seorang doktor muda sedang sibuk menulis sesuatu di bed ticket, ada 3 lagi nurse memakai cap bergaris biru di kepala berada di situ.

mama minta dia melihat luka adik,mama minta dia maklumkan pada doktor bahagian pembedahan.Dia enggan, bukan tarafnya untuk memanggil doktor dari unit lain katanya.Dia tepon seniornya,MO .Entah apa di bagitau ditalian mama enggan curi curi dengar tetapi kemudian junior doktor itu dok explain kat mama yang adik akan dilihat oleh doktor bedah esok, ada procedure yang akan dibuat keatas adik,macam sigmoidoscopy untuk tengok usus adikyang tinggal dari colon ke anus ok ke tak?KIV nak re-anastomosis.Nak re-anastomosis dengan parut luka yang tercemar dengan najis macam tu?

Tapi mama mohon untuk bercakap dengan doktor bedah yang on-call malam tu  kalau procedure hospital tak mengizinkan mereka berbuat demikian ,”ini telepon hospital  orang luar tak boleh guna”staff nurse memberi alasan,angkuh dan muncungnya panjang.Mama faham.nak guna tepon sendiri kredit dah abih.

Mama berlari turun dari tingkat 3 kebawah,lift rosak.Mama menerpa masuk wad pembedahan sebelum sempat guard berbuat apa apa.Mama nekad kali ini.

Alhamdulillah….. di hujung wad, mama nampak Dr V**** dengan beberapa orang doktor lain sedang berbincang sesuatu di katil pesakit.Mereka  nampak terkejut dengan kehadiran mama yang tercungap cungap penat tetapi memberi perhatian kepada apa yang mama cakapkan dan berjanji akan melihat adik selepas itu…

Mama kembali ke wad adik ditingkat 3 sekali lagi, berlari naik tangga…penat woi! , bagitau  junior doktor dan tunggu….Tak lama kemudian Dr V**** tiba dengan seorang pakar bedah GIT diperkenalkan kepada mama, terus ke katil adik.

“open it…”serentak dengan itu Dr.V**** dengan tangan tanpa glovenya merobek luka adik dan tangan satu lagi pantas menetas benang benang jahitan adik.Adik mengetap bibir kesakitan sambil tangannya mencengkam tepi katil.”Sakit Dr..sakit!”.Adik menahan sakit.

“give sedation,”respon Dr. V****.Pantas nurse flush injection ke tangan adik.

“esok kita close and re-anastomose” kata Dr. V****.Mama kehairanan. 

Lepas tu kedua dua doktor meninggalkan adik, ke kaunter nurse berbincang sesuatu,meninggalkan adik dengan luka di perut yang terbelah sebegini…

dsc04150.jpgdsc04151.jpgdsc04162.jpgimage002.jpg

SCIENTIFIC MEETING…

Leave a comment

dsc06811.jpgBerkesempatan pemandangan dari my room di tingkat 12,Hilton KL Sentral.

menghadiri 11th NHAM Scientific meeting 2007  di Hilton KL 12-15 April .Syabas! pada penganjur,banyak topik yang up-to date yang dapat dikongsi bersama hingga susah nak pilih nak duduk di dewan yang mana sebab semuanya menarik .Terima kasih daun keladi kepada Ai Ling,Corina dan rakan rakan dari Xepa-Soul Pattinson.

dsc06991.jpg

diluar dewan tertarik dengan program database klinik ini yang boleh ditulis diatas screen komputer sebagai ganti kad patient.tak payah guna keyboard.Harganya juga menarik yang menyebabkan mama hanya boleh ter’tarik’ saja nengoknya..

dsc06822.jpg

terjumpa juga kawan lama. mungkin ada yang kenal..

dsc06825.jpg

cerita YIN…

Leave a comment

Alhamdulillah Yin dah dijumpai..setelah hampir 2minggu di’miliki’ oleh sepasang keluarga Myanmar secara penuh curiga.Ngeri kehilangan Soon Seng(betui ke namanya?) yang belum dijumpai hingga kini memang akan membuat semua ibubapa tak tidor lena memikirkan nasib Yin.Yin seperti ada masaalah attention deficit disorder dan hyperaktif  kelihatannya tak erusik sikitpun emosinya.Ceria  dan senyum .

Apapun kisah Yin telah membuka banyak mata terhadap apa yang sedang berlaku di dalam negara kita.Antaranya:-

1.Keselamatan anak anak kita sebenarnya tidak lagi ‘selamat’ ketika kita di shopping komplek.Kita nak minta tolong pada security guard kebanyakkan Nepalese yang tak pandai berkomunikasi .Engliesh..syeket syeket tau, Melayu tak da fahem..

2.Masuk toilet..Orang Bangla cuci  tandas (kat PLUS pun mereka juga,baru baru ni ..singgah kat hentian sebelah selatan Simpang Pulai, terkejut beruk terserempak dengan Mat Bangla lelakicuci tandas pempuan!Loqlaq betui..).

3.Check in kat hotel…Minah Filipina yang bersih bilik hotel penginapan kita.Kureng sikit adap sopannya.Arif, anak mama yang sedang berendam dalam bathtub terkejut malu bila dengar ” room service”…dan terus masuk!Nasib baik buih buih sabun menyelamatkan keadaan.ehehehe….

4. Kita baru nak duduk makan makan kat gerai.Kanak kanak Myanmar mai dok hulur  tangan sambil hulur surat kebenaran minta derma.

5.Kita dok kat ofis.lagi ramai yang huluq surat …derma, sponsor, etc…..

Tapi yang kesian pada penduduk setinggan di Sentul Pasar, tempat pasangan Myanmar yang me’culik’ Yin yang kena tempias selepas Yin dijumpai.Kabarnya status tanah disitu akan dikaji, dicerobohi atau apakah akan diroboh rumah di situ selepas ini?

Status suaka politik juga akan di kaji?

Apakah pemimpin kita hanya akan terngadah selepas terantuk lagi selepas ini?…

Older Entries